Profesorii din Botoşani care nu şi-au primit banii la timp cer despăgubiri în instanţă

profesoara.jpgCadrele didactice din Botoşani care au primit salariile cu trei săptămâni întârziere au dat în judecată unităţile de învăţământ, Consiliul Local al municipiului Botoşani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru a cere despăgubiri materiale şi morale pentru neplata la timp a drepturilor salariale, a declarat, marţi, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ, Liviu Axinte.

“Plata se întârziase în mod nepermis, aproximativ trei săptămâni, timp în care colegi de-ai noştri au fost expuşi unor proceduri de executare silită, iar în cazul câtorva profesori executarea silită fiind declanşată chiar de Primăria Botoşani. Ni se pare anormal ca să fie făcută executarea silită, în condiţiile în care primăria ştia că nu s-au plătit salariile. În acelaşi timp, am solicitat şi noi despăgubiri în instanţă, legate de plata salariilor pe luna februarie”, a declarat Axinte.


La rândul său, viceprimarul municipiului Botoşani, Cătălin Alexa, susţine că întârzierea plăţii drepturilor salariale ale cadrelor didactice aferente lunii februarie a fost determinată de motive obiective, iar acţiunile în instanţă sunt neîntemeiate. “Noi, din punctul de vedere al administraţiei, avem o lege foarte clară care ne spune cum anume dăm banii şi din ce sursă bugetară. Atâta vreme cât sursa bugetară era secătuită, nu puteam să apelăm la altă sursă bugetară”, a afirmat Alexa.


Cadrele didactice din Botoşani s-au aflat, în luna martie, în grevă timp de 13 zile, pe motiv de neplată a drepturilor salariale aferente lunii februarie. Profesorii au primit banii abia după ce Ministerul Finanţelor Publice a permis transferul unor sume de bani din bugetul trimestrului III în trimestrul I. AGERPRES