Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” organizează Zilele Academice Arădene ediţia XXI

uvvg zile academice.jpgProf. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, a declarat, în cadrul conferinţei de presă din data de 18 mai că UVVG organizează în perioada 20-22 mai cea de-a XXI-a ediţie a Zilelor Academice Arădene.

“Înscrisă de Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului – Comisia pentru Manifestări Ştiinţifice internaţionale, în programul manifestărilor naţionale şi internaţionale, ediţia XXI a Zilelor Academice Arădene constituie un omagiu adus comunităţii academice care în cei 21 de ani de istorie instituţională, au făcut ca Universitatea de Vest Vasile Goldiş să devină o instituţie de avangardă pentru învăţământul superior din România”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”.

“După 21 de ani de învăţământ academic, Universitatea de Vest Vasile Goldiş din Arad, Universitate cu calificativul maxim ‘Grad de încredere ridicat’ acordat de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, a devenit o cetate a ştiinţei şi culturii arădene, transilvane şi euro-regionale, integrată la nivel european ca membră a Asociaţiei Universităţilor Europene – EUA, Consorţiului European Carolus Magnus, Asociaţiei Universităţilor Danubiene, Asociaţiei Universităţilor Transcarpatice (ACRU), Alianţa Universităţilor pentru Democraţie (AUDEM), deţinând vicepreşedinţia FEDE – Federaţiei Europene a Şcolilor Superioare, organism participativ al Consiliului Europei”, a mai declarat Aurel Ardelean.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a precizat că UVVG oferă diplome naţionale şi suplimente de diplome cu recunoaştere europeană, curricule academice aliniate standardelor Uniunii Europene, o infrastructură didactică şi socială completă. “Universitatea de Vest Vasile Goldiş, ca Universitate comunitară, oferă toate cele trei cicluri de studii licenţă, masterat şi doctorat, iar părin suplimentul de diplomă în limba engleză asigură accesul absolvenţilor la piaţa globalizată a forţei de muncă. Sub egida Senatului, integrarea cercetării ştiinţifice cu învăţământul universitar şi practica profesională este asigurată prin creşterea calităţii activităţii academice într-o dimensiune pluridisciplinară, competitivă şi multiculturală desfăşurată în veritabile laboratoare de cercetare şi formare ştiinţifică: Institutul de Ştiinţe ale Vieţii, Centrul de consiliere psihopedagogică PLUSEGO, Incubatorul Tehnologic şi de Afaceri ITA GOLDTECH, Centrul de cercetări sociale şi de sondare a opiniei publice, Multiculturalitate: Centrul de Studii Iudaice, Centrul Româno – Brazilian, Centrul Cultural Italian, Centrul de studii germanice “Fr. Schiller”.

Dimensiunea de formare – informare – publicistică – promovarea ştiinţei şi culturii în societatea cunoaşterii a fost, este şi va fi dezvoltată continuu de Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad prin: Zilele Academice Arădene, Editura Universităţii – “Vasile Goldiş” University Press, Biblioteca Centrală Universitară “Tudor Arghezi”, şase reviste ştiinţifice acreditate CNCSIS cu B+ şi indexate în baze de date internaţionale.
”Dimensiunea europeană – postulată vizionar de Vasile Goldiş în urmă cu peste jumătate de veac: Se flutură imaginea Statelor Unite Europene – este realizată de Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” prin: Centrul de Formare şi Integrare Europeană; iniţierea şi organizarea din 1999 a Conferinţelor Euroregionale DKMT (Dunăre – Criş – Mureş – Tisa Euroregion,; iniţierea şi organizarea din 2009 a Conferinţelor Euro-Regionale UECDA (Unconventional Energies in the Carpathian and Danubien Area); programe internaţionale cum sunt – IPA, PIN-MATRA, SECAL, IAD, LIFE PLANTA EUROPA, INTERREG, INTESA, PHARE, PHARE CES, COST, CBC RO-HU 2007-2013, POSDRU, POS-MEDIU, ERASMUS; prin publicarea a numeroase monografii despre anvergura europeană a marilor înaintaşi”, a declarat Rector, prof. univ. dr. Aurel Ardelean.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a subliniat că, “aniversarea a 21 de ani de la înfiinţarea Universităţii este un prilej de cercetare a patrimoniului ştiinţific, pedagogic, cultural şi spiritual al instituţiei noastre, care a desfăşurat o rodnică activitate în domenii politice, culturale şi şcolare. Dorinţa lui Vasile Goldiş ca Aradul să devină centru universitar, oraş al culturii şi centru economic european a devenit o realitate. Astăzi, după peste două decenii de existenţă, Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad a intrat din plin pe ruta a ceea ce se numeşte în literatura internaţională “Noua Universitate”, o universitate cu desăvârşire deschisă la bază şi care să fie cât mai selectivă la vârf, cu toate implicaţiile care rezultă de aici, rămânând în acelaşi timp o universitate antreprenorială pusă în slujba comunităţii arădene, care respectă principiul patronului nostru spiritual: “Prin noi înşine”.

În prezenţa prefectului Călin Bibarţ şi a autorităţilor judeţene, vineri 20 mai, ora 19,00 se va inaugura Muzeul Cinegetic de la Complexul Universitar Macea. Pe lângă valenţele ştiinţifice, acesta are şi o dimensiune culturală, iar începând de vineri va fi deschis publicului larg.

Conferinţa internaţională din acest an cuprinde un număr de 5 conferinţe internaţionale şi 8 conferinţe naţionale. Numărul de comunicări care vor fi prezentate în cadrul acestor conferinţe, în zilele de 20 şi 21 mai 2011, este de peste 520, iar peste 320 studenţi, masteranzi şi doctoranzi vor prezenta comunicări în 8 secţiuni organizate în Campusul Universitar “Vasile Goldiş” şi la Complexul Universitar Macea.

Manifestările ştiinţifice înscrise în Zilele Academice Arădene Ediţia a XXI-a au debutat în acest an cu Congresul Naţional de ORL, cu participare internaţională, prin care comunitatea noastră academică a sărbătorit 75 de ani de activitate ORL în Arad. La Conferinţă au participat renumiţi profesori şi medici specialişti ORL din ţară şi străinătate, care au dezbătut o serie de probleme medicale, precum şi implantul cohlear.

Cea de-a XXI ediţie a Zilelor Academice Arădene sunt onorate de prezenţa unor delegaţii universitare şi parteneri academici din Austria, Germania, Franţa, Ungaria, Italia, Republica Moldova, Slovacia.