Studenţii Universităţii Tehnice din Cluj s-au informat despre proiectul minier RMGC la faţa locului

studenti-rosia.jpgZeci de studenţi şi profesori ai Universităţii Tehnice din Cluj au aflat adevărul despre proiectul minier RMGC chiar la Roşia Montană, printr-o vizită de documentare organizată la iniţiativa Organizaţiei Studenţilor la Ştiinţa şi Ingineria Materialelor şi Mediului Cluj (OSSIMM).

De-a lungul timpului, compania Roşia Montană Gold Corporation şi-a manifestat interesul de a colabora cu universităţi din România în vederea unei mai bune pregătiri a tinerilor în diverse domenii de specialitate. Pentru că proiectul Roşia Montană este o temă mult dezbătută, RMGC a arătat deschidere în privinţa vizitelor de informare şi documentare, tabere de practică pentru toţi studenţii sau elevii interesaţi de ceea ce înseamnă un minerit modern.

În cadrul Zilei Europene a Mineralelor, la Roşia Montană a avut loc o vizită de documentare a unui grup de 80 de persoane (profesori, masteranzi şi doctoranzi) de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. “Vizitatorii au asistat la o prezentare foarte detaliată a proiectului făcută de reprezentanţii companiei Roşia Montană Gold Corporation. Este bine că studenţii se pregătesc şi se informează în acest domeniu.Ei au o formaţie tehnică şi au apetenţă pentru un asemenea conţinut informaţional, procesează altfel lucrurile; ne putem da seama după întrebările pe care le-au pus că ştiu implicaţiile şi anvergura acestui proiect”, a declarat Ionuţ Tănase – manager Relaţii Guvernamentale, Roşia Montană Gold Corporation.

La rândul lor, tinerii din Organizaţia Studenţilor de la Ştiinţa şi Ingineria Materialelor şi Mediului Cluj spun că şi-au dorit de mult să ajungă la Roşia Montană pentru a afla la faţa locului cât mai multe detalii despre proiectul minier propus aici. Ei au asistat la prezentările făcute de compania Roşia Montană Gold Corporation, au vizitat expoziţia “Aurul Apusenilor” şi au avut parte de o demonstraţie practică de recuperare a aurului cu tehnici din trecut. Programul lor a inclus şi o vizită la carierele Cetate şi Cârnic dar şi la expoziţia de minerale “Florile din adâncuri”. Nu au fost însă doar spectatori: tinerii au avut nenumărate întrebări despre aspectele de mediu, tehnologia folosită sau patrimoniu.

“Primele impresii sunt plăcute, într-adevăr istoria acestui loc a lăsat o amprentă pozitivă asupra noastră. Clădirile reabilitate de cei de la Roşia Montană Gold Corporation spun multe despre această companie şi sperăm ca, pe viitor, când se va trece la partea practică de exploatare propriu-zisă, noi, inginerii Universităţii Tehnice pe partea de mediu să avem un cuvânt de spus şi în acelaşi timp sperăm să îi şi putem ajuta în acest sens”, a declarat Elena-Simina Lakatos, preşedintele OSSIMM.

Participanţii, încântaţi de întâlnire

Sorin Băieş – student: “Este prima dată când vin la Roşia Montană şi sunt impresionat de ceea ce am văzut aici, de planurile companiei. Nu ştiu toate detaliile, dar aş dori să aflu mai multe. După tot ce am aflat din această prezentare, planurile companiei sunt foarte bine puse la punct, ca într-adevăr să se facă o ecologizare a acestei zone, după ce lucrările vor fi finalizate. A fost o primire impecabilă din partea RMGC, iar noi studenţii şi profesorii am fost foarte bine informaţi”.

Victor Cebotari – student: “Sunt originar din Republica Moldova. Mi-a plăcut foarte mult ce am văzut aici şi în special demonstraţia practică a modului prin care se separă aurul cu şaitrocul în timpurile vechi. Proiectul minier de la Roşia Montană este complex şi bine structurat şi cred că ar merita să fie pus în aplicare.”

Simona Elena Avram – profesor universitar, UTCN : “Este pentru prima dată când păşesc în Roşia Montană. Ca primă impresie, vă pot spune că este extraordinar de frumoasă zona şi sper ca în viitor sa fie şi mai frumoasă şi să fie înconjurată de lucruri minunate. Am venit cu un grup de studenţi de la două specializări – protecţia mediului industrial şi ingineria materialelor. Este o excursie de studii; ei pot să combine informaţiile şi lucrurile teoretice pe care le-au învăţat la şcoală cu detaliile din teren. Prezentarea proiectului a fost interesantă, profesionistă. Sper ca acest proiect să demareze pentru că aşa cum l-au gândit în momentul de faţă este bun”.

Hadrian Bobar – manager Mediu Roşia Montană Gold Corporation: “M-am bucurat să fiu alături de viitorii ingineri pe domeniul protecţiei mediului, mai ales că aceştia provin de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, absolvent al cărei universităţi sunt şi eu. Am fost impresionat de cunoştinţele pe care studenţii le-au arătat în domeniul protecţiei mediului, dar şi de interesul lor faţă de dezvoltarea unor proiecte, nu neapărat în domeniul minier, dar care să le asigure un viitor în ceea ce priveşte dezvoltarea carierei profesionale. Suntem deschişi în continuare la vizite de acest fel, mai ales că doar printr-o documentare corectă şi la faţa locului poţi să-ţi formezi o opinie despre ceea ce se întâmplă cu adevărat la Roşia Montană”.

Cecilia Szenteszy – director Proiectare Tehnică Roşia Montană Gold Corporation: “Suntem deschişi oricăror colaborări cu instituţii care vor să afle detalii despre proiectul minier pe care îl propunem aici în zonă. Sperăm ca printre studenţii care au fost în vizită la Roşia Montană, să îi regăsim în viitor la Exploatarea Roşia Montană, pe specialiştii care vor lucra aici.”

Ilie Mera – Roşia Montană Gold Corporation: “Alegerea aurului cu şaitrocul, demonstraţia practică pe care am făcut-o în faţa studenţilor am învăţat-o de la bunici, care au fost mineri şi ne-au lăsat această tradiţie pe care vrem s-o ducem mai departe.”Printre vizitatori s-au aflat şi studenţi străini.

Airiau Gaetan, din Franţa, venit la Cluj pentru un stadiu de telecomunicaţii, spune că vizita e o şansă de a afla lucruri noi despre România. “Mă bucur că am avut ocazia să aflu mai multe despre Roşia Montană. Anul viitor voi fi inginer în Franţa şi sper să revin la Cluj pentru a face un semestru de studii”, a spus el, completat de colegul său Deschamps Mathias: “Sunt originar dintr-o localitate de lângă Lyon. După cât m-am
edificat, consider că proiectul minier de la Roşia Montană este foarte interesant şi complet, va proteja mediul şi va da o şansă economiei”.