Zeci de cadre didactice din Harghita îşi iau concediu fără plată şi pleacă să lucreze în străinătate

invatator2.jpgZeci de cadre didactice harghitene şi-au depus cerere pentru a pleca în concediu fără plată, cele mai multe alegând să muncească în străinătate.

Inspectorul responsabil cu resursele umane de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, Waczel Ferencz, a declarat, marţi, că 78 de cadre didactice titulare au depus cereri de concediu fără plată, în anul şcolar 2010-2011. Dintre acestea, 61 au invocat motive personale, iar 17 au spus că au nevoie de concediu pentru a-şi continua studiile. Potrivit legii, pentru cadrele didactice titulare postul trebuie rezervat şi îl pot ocupa după revenirea din concediul fără plată.

Chiar dacă oficial nu recunosc, cei mai mulţi dintre dascălii care solicită concediu fără plată pleacă pentru şase luni sau pentru un an să lucreze în străinătate. Au existat situaţii în care o educatoare a lucrat ca baby-sitter în Londra, pentru 600 euro pe lună, iar după un an a revenit în ţară şi şi-a reocupat postul. Se cunosc şi situaţii în care dascălii au ales să plece în Ungaria, Cipru sau Germania, pentru a-şi rotunji bugetul.

Waczel Ferencz spune că sunt destul de mulţi dascăli care pleacă să lucreze în străinătate doar pe timpul vacanţei de vară, cu contracte de o lună sau două, aceştia nefiind obligaţi să anunţe Inspectoratul Şcolar. Potrivit sursei citate, cei care pleacă în concediu pentru studii solicită, de regulă, o pauză de trei ani, timp în care îşi finalizează doctoratul sau masteratul. Statisticile arată, însă, că numărul celor care solicită concediu pentru studii a scăzut, în vreme ce se înregistrează o creştere a numărului celor care pleacă în concediu fără plată din motive personale.

În anul şcolar trecut s-au înregistrat şi 64 de cereri de concediu pentru creşterea copilului. Waczel Ferencz susţine că şi acest număr a scăzut şi că sunt multe mămici care stau acasă doar un an, întrucât primesc un bonus dacă revin mai repede la serviciu. Responsabilii din învăţământul harghitean au subliniat că în judeţ nu există situaţii în care copiii să nu aibă cadre didactice la ore, lipsurile fiind suplinite fie cu dascăli pensionari, fie cu asociaţi care sunt plătiţi cu ora şi predau, de regulă, discipline de specialitate. AGERPRES