Daniel Funeriu: “Este important să întărim învăţământul profesional din România”

funeriu_mare.jpgÎnvăţământul profesional din România va avea o nouă faţă, începând de anul şcolar viitor, iar tinerii vor fi mai bine pregătiţi practic, astfel încât la finalizarea studiilor liceale, dacă nu vor urma studii universitare, să poată răspunde cerinţelor de angajare în marile companii străine din vestul ţării, a declarat joi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

”A fost o foarte scurtă vizită la Timişoara, pentru o întâlnire cu Clubul Investitorilor Germani. (…) Discuţia a fost axată în jurul a ceea ce în România va însemna învăţământul profesional. Am spus că este important să întărim învăţământul profesional din România şi cred că acest lucru trebuie să fie făcut cu mare atenţie şi în strânsă colaborare cu angajatorii”, a afirmat Funeriu, joi, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu reprezentanţi ai Clubului Economic German din Timişoara.

Ministrul a punctat faptul că este datoria statului să producă oameni de calitate prin sistemul de învăţământ, care să corespundă cerinţelor pieţei muncii, care este cel mai bine reprezentată de cei care investesc, de cele mai importante firme din Banat, dar şi din restul ţării. Potrivit lui Funeriu, reprezentanţii Clubului Economic German din Timişoara au apreciat în mod favorabil schimbările ce vor marca învăţământul profesional din România.

”Mesajul pe care doresc să-l transmit este acela că vom întări învăţământul profesional. (…) Atunci când ies de pe băncile şcolii, tinerii noştri vor trebui să fie pregătiţi pentru o piaţă a muncii relevantă, să ştie să folosească instrumente de ultimă generaţie, dar, în acelaşi timp, să aibă o mentalitate propice învingătorilor de mâine. Să aibă flexibilitate, pentru că piaţa muncii se dezvoltă foarte repede şi trebuie să ne schimbăm odată cu ea, dar şi o altă atitudine faţă de muncă, una care trebuie să fie foarte serioasă”, a adăugat Funeriu.

Vicepreşedinte Clubului Economic German din Timişoara, Cristian Munteanu, a explicat că această colaborare va fi reglementată legal, iar tinerii vor beneficia de practică în cadrul companiilor, dar şi de certitudinea unui loc de muncă, după absolvirea stagiilor de pregătire. La acest proiect şi-au arătat disponibilitatea de a colabora mai multe mari companii din judeţ, printre care Continental, Contitech şi Flextronics. În urmă cu aproape patru ani, managerii mai multor companii locale şi străine din Timişoara au declarat că, din păcate, tinerii absolvenţi de liceu nu sunt atraşi de meserii, deoarece le consideră grele şi nu suficient de bine plătite. AGERPRES