Vasile Astărăstoae a fost confirmat în funcţia de rector al UMF “Gr.T. Popa” Iaşi

astarastoae_vasile1.jpgProf.univ.dr. Vasile Astărăstoae a fost confirmat în funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Gr.T. Popa” din Iaşi, de ministrul Educaţiei, Cătălin Ovidiu Baba.

Potrivit ordinului ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, începând de pe data de 24 februarie actualul rector al UMF Iaşi, prof.univ.Vasile Astărăstoae, a fost confirmat în această funcţie şi, totodată, de coordonator de credite. Conform documentului, mandatul de rector va înceta de drept la împlinirea vârstei de pensionare, respectiv, peste trei ani.

Ordinul de confirmare vine după ce în cursul lunii decembrie Astărăstoae a câştigat cel de-al doilea mandat de rector al UMF Iaşi. El a primit 72% din sufragiile cadrelor didactice universitare, adică 480 de voturi, iar contracandidatul său, prof. univ. dr. Ştefan Georgescu, 208. La acelaşi scrutin, Vasile Astărăstoae a primit 79% din sufragii, adică 19 voturi din partea reprezentanţilor studenţilor, în timp ce prof. Georgescu, şase.

În opinia prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, acesta este un mandat de continuitate, o dovadă că şi conducerea ministerului consideră că UMF Iaşi este o universitate sănătoasă care nu este afectată şi influenţată de acuzaţiile aduse de inspectorii ANI şi procurorii DIICOT. Potrivit celor de la ANI, Vasile Astărăstoae este în stare de incompatibilitate întrucât este în acelaşi timp şi director al Institutului de Medicină Legală Iaşi şi preşedinte al Colegiului Medicilor din România.

Inspectorii de integritate consideră că rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae se află în stare de “conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, ca urmare a semnării, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui număr de 10 contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, în valoare totală de 204.759 lei, încheiate între Institutului de Medicină Legală Iaşi şi Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Gr. T. Popa’, cu propria persoană, precum şi cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanţare europeană”.

Numele profesorului Vasile Astărăstoae apare şi într-un dosar instrumentat de procurorii DNA privind trucarea unei licitaţii pentru eLearning cu fonduri europene, în valoare de peste 6,4 milioane de euro, prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice. AGERPRES