Parcul “Iuliu Prodan”, deschis la Cluj-Napoca de Ziua Copilului, va avea şi o grădină agrobotanică

usamv_parc.jpgPrimarul Radu Moisin şi rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, prof. univ. dr. Doru Pamfil, au inaugurat, vineri, Parcul “Iuliu Prodan” din cartierul Zorilor, care se întinde pe o suprafaţă de peste trei hectare şi este destinat clujenilor de toate vârstele, proiectul urmând să fie întregit prin deschiderea unei grădini agrobotanice.

Parcul poartă numele ilustrului botanist Iuliu Prodan, profesor al Academiei Agricole din Cluj-Napoca. Lucrările de amenajare, în valoare de aproximativ 780.000 lei, au fost realizate în cadrul unui parteneriat al municipalităţii cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV). Instituţia clujeană de învăţământ superior agricol a pus la dispoziţie terenul în suprafaţă de circa şase hectare, din care trei sunt destinate unei grădini agrobotanice, iar Primăria s-a ocupat de amenajările necesare.

Spaţiile verzi, aleile care se întind pe aproape un kilometru, aparatele pentru exerciţii fizice, cele de joacă pentru copii şi foişorul rezervat amatorilor de partide de şah sunt un câştig atât pentru locuitorii din această zonă a municipiului cât şi pentru toţi cei dornici să practice mişcarea în aer liber sau să se bucure de priveliştea încântătoare a acestui loc.

“Mă bucur că azi, de Ziua Copilului, deschidem Parcul “Iuliu Prodan”, care s-a amenajat pe terenul proprietate al USAMV, cu investiţia municipalităţii. Mulţumesc societăţilor care au lucrat la acest proiect şi l-au finalizat în mai puţin de două luni după autorizarea şantierului. Lucrările vor continua în partea nordică a terenului, cu amenajarea unei grădini agrobotanice” a spus, la inaugurare, primarul Radu Moisin.

La rândul său, rectorul Doru Pamfil a arătat că “include în ziua aniversară a copiilor, 1 iunie, şi pe studenţii de la USAMV”.

“Principalii beneficiari ai acestui spaţiu verde vor fi studenţii, alături de publicul larg. Spre deosebire de Parcul Central “Simion Bărnuţiu”, acesta este un parc universitar. Fiecare dintre arborii de aici va fi clasificat şi etichetat, pentru că ei sunt şi cartea de vizită a USAMV, dar şi laboratorul pentru studenţii de la Silvicultură. Consider că este un proiect fericit: a fost redat circuitului public un loc foarte frumos. Pentru studenţi şi cadrele didactice va fi şi un viitor laborator de cercetare şi educativ. Ne gândim ca, aşa precum fac toate marile universităţi europene, să stimulăm şi noi dragostea pentru natură, printr-un proiect intitulat “Universitatea copiilor”, dedicat şcolarilor şi micuţilor de la grădiniţă”, a spus prof. dr. Doru Pamfil, adăugând că peste patru luni se va deschide şi Grădina Agrobotanică. AGERPRES