Iaşi: 15 note de 10 şi promovabilitate de 56,0% în această sesiune a bacalaureatului

bacalaureat5.jpgDoar 56,06 la sută dintre cei 5.478 de absolvenţi de liceu din judeţul Iaşi care s-au prezentat la examenul de Bacalaureat din sesiunea din luna iunie au reuşit să promoveze acest test de maturitate, 15 dintre aceştia reuşind să obţină nota 10.

Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, a declarat, duminică, că dintre cei 15 candidaţi care au obţinut medii de 10, cinci elevi sunt de la Colegiul Naţional, cinci elevi de la Colegiul Costache Negruzzi, doi de la Colegiul Mihail Sadoveanu din Paşcani şi câte un elev de la Liceul Vasile Alecsandri, Colegiul Emil Racoviţă şi Colegiul Mihai Eminescu.

La polul opus, susţine Sabina Manea, 2.407 candidaţi nu au obţinut medii peste 6. Dintre aceştia, 315 au obţinut totuşi medii peste 5 (5,75% dintre candidaţi), ceea ce nu le-a permis să promoveze examenul. De asemenea, 10,31% dintre candidaţi au obţinut medii între 9 şi 10 (565 candidaţi).

La matematică, la proba E (c) s-au obţinut 210 note de 10, iar la limba română, la proba E (a), 100 de elevi au obţinut note de 10.

“Tendinţa ascendentă a procentului se explică prin seriozitatea şi responsabilitatea dovedite de absolvenţi în pregătirea examenului, absenţa celor care erau slab pregătiţi, dar şi prin notarea mai severă şi riguroasă pe parcursul clasei a XII-a. Se observă numărul mare de notre între 9-10, semn al bunei pregătiri a unor absolvenţi, cât şi al posibilităţii subiectelor propuse de a fi rezolvate perfect de către elevii conştiincioşi. Condiţiile corecte şi egale pentru toţi candidaţii, organizarea riguroasă a examenului, pregătirea mai temeinică, tendinţa spre o recredibilizare autentică a acestui examen ar fi notele dominante şi concluziile pentru sesiunea de faţă”, a declarat prof. Dr. Camelia Gavrilă, inspector şcolar general.

Conform acesteia, prezenţa camerelor de luat vederi a descurajat fraudarea, la nivelul celor 19 centre de examen fiind eliminaţi numai şapte candidaţi la probele scrise. Aceştia au pierdut dreptul de a susţine examenul de bacalaureat în următoarele două sesiuni.

Contestaţiile se depun luni, în intervalul 8.00-12.00, la secretariatele liceelor unde s-a susţinut proba. Tezele vor fi reevaluate în alt judeţ, urmând ca rezultatele finale să fie afişate în ziua de 13 iulie. AGERPRES