Sindicatul de la Universitatea Valahia din Târgovişte a obţinut blocarea conturilor instituţiei de învăţământ

valahia_tirgoviste.jpgSindicatul din Universitatea Valahia Târgovişte (UVT) a obţinut blocarea conturilor unităţii de învăţământ, după ce a câştigat în instanţă un proces de acordare a unor drepturi băneşti, dar rectorul universităţii, Călin Oros, susţine că este un conflict artificial, iar situaţia financiară a universităţii este stabilă.

Rectorul UVT, Călin Oros, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că suma restantă, care trebuia dată în 2012, este de 280.000 de lei. ”Aceste drepturi au fost eşalonate, iar în 2012 ar fi trebuit să primim 5%. În februarie anul trecut am informat noua conducere a universităţii că trebuie să găsim soluţii pentru a pune în aplicare decizia instanţei. Am încercat să facem toate demersurile posibile, însa nu s-a putut”, a declarat preşedintele sindicatului de la Universitatea Valahia Târgovişte, Elena Ciungu.

Rectorul UVT spune că va contesta măsura blocării conturilor. ”La acest moment trebuie să ne vină o hârtie de la bancă să ni se spună că aceste conturi sunt blocate. De când sunt rector asta se întâmplă a patra sau a cincea oară. Nu se blochează conturile din Trezorerie, unde sunt conturile în care noi lucrăm cu salarii. Se blochează conturile din băncile comerciale, aici avem trei sau patru conturi. În cursul zilei de astăzi (marţi, n.r.) vom face o contestaţie, mâine (miercuri, n.r.) conturile se vor deschide şi avem apoi şase luni la dispoziţie”, a precizat rectorul UVT.
Restanţele provin, în urma unui act normativ din 2008, conform căruia cadrele didactice au obţinut o creştere salarială de 50%. În fapt aceasta nu a fost acordată, dar a fost obţinută în instanţă. ”Sindicatul din Universitatea Valahia Târgovişte a câştigat în instanţă un proces, în urma căruia, unor salariaţi din universitate, de fapt la mai puţin de jumătate, să li se acorde nişte drepturi băneşti. Printr-o hotărâre de guvern, aceste drepturi au fost defalcate pe ani. În 2012 să se primească 5%, 2013 10%, în 2014 20% şi aşa mai departe. Suma care trebuia dată în 2012 nu a fost trecută în bugetul universităţii. Nefiind trecută, nu am avut modalitatea de a da aceşti bani. De aici a apărut toată dificultatea. Vreau să vă spun că pe bugetul din 2013 sumele aferente acestuia an sunt prevăzute”, a mai spus rectorul UVT, Călin Oros.

Suma aferentă anului 2012 este de 280.000 de lei, iar cea pentru 2013 este de 550.000 de lei.
Rectorul UVT a mai spus că a fost în cursul zilei de luni la Ministerul Educaţiei, unde a discutat cu ministrul Remus Pricopie. ”S-a hotărât, ca variantă, pentru restanţele din 2012, să le dăm în patru tranşe în acest an, stingând astfel acest fals conflict. Mai rămâne de analizat care este varianta optimă, din cele pe care noi le-am identificat împreună cu ministerul, pentru fondurile respective. Pentru că aceste fonduri pot să vină din resursele proprii ale UVT, pot să vină de la minister sau să fie comune”, a adăugat Oros.

Conform conducerii instituţiei de învăţământ superior, bugetul universităţii este de 13 milioane de euro în fiecare an. UVT are peste 7.000 de studenţi şi peste 600 de angajaţi. ”Este o universitate care nu se găseşte şi nu se va putea găsi într-o următoare perioadă de timp în nicio situaţie de instabilitate financiară”, a precizat rectorul Călin Oros. AGERPRES