Ioan Bolovan: “Corecţia de 25% pe fondurile europene absorbite de universităţi va crea probleme financiare”

bolovan_ioan.jpgProrectorul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, a cerut joi guvernului, într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa, să facă demersuri pentru a îndrepta corecţia de 25% aplicată universităţilor din ţară care au atras fonduri europene, spunând că returnarea acelor bani va crea probleme financiare în sistemul universitar.

Potrivit lui Bolovan, UBB ar trebui să plătească, în acest context, aproximativ 60 de milioane de lei, sumă care va împiedica universitatea să creeze spaţii noi de studiu şi să facă unele amenajări.”Universităţile vor avea dificultăţi în perioada următoare dacă se va menţine acest corecţie impusă de 25% de AM POSDRU pentru fondurile europene derulate sau în curs de finalizare. Dacă universităţile, inclusiv Babeş-Bolyai, vom da înapoi 25% din valoarea fondurilor…”

“UBB a fost cel mai mare absorbant de fonduri europene la nivelul Transilvaniei, cu 48 de proiecte, multe de 5-6 milioane de euro fiecare proiect. Dacă dăm înapoi, în viitorul nu foarte îndepărtat, 25% din valoarea acestora – undeva la 60 milioane lei, am socotit noi, pentru bugetul Universităţii Babeş-Bolyai şi al tuturor universităţilor din România, dacă nu se reglementează la nivel foarte înalt problema şi se schimbă optica, că universităţile au greşit şi trebuie să dea şi dacă au greşit, şi dacă nu au greşit, 25%, cum s-a impus de la Bruxelles cota de corecţie, nu va fi o situaţie fericită pentru noi ca să mai extindem ca şi lucrări de amenajare, să creăm spaţii noi”, a spus prorectorul.

Reprezentantul UBB consideră că guvernul trebuie să se implice în această problemă, pentru ca universităţile care au derulat proiecte cu fonduri europene în mod corect să nu fie nevoite să achite cota de corecţie de 25%. “Momentan, UBB nu are probleme financiare. Suntem într-o situaţie fericită, nu ca şi Iaşiul. (…) Noi nu avem credite, dimpotrivă, suntem într-o situaţie stabilă, fără probleme. Dar, dacă nu se corectează această corecţie strategic, la nivelul guvernului, şi nu se schimbă optica, că şi dacă ai greşit, şi dacă nu ai greşit, trebuie să dai 25%, ne va afecta în viitor şi atunci e clar că nu vom avea resurse să mai construim”, a declarat prof. univ. dr. Ioan Bolovan.

Prorectorul UBB Cluj-Napoca speră ca universitatea să beneficieze pe viitor şi de sprijinul autorităţilor locale din judeţele unde există extensii academice, astfel încât acestea să poată funcţiona în condiţii bune. AGERPRES