Măsurile MEN pentru finanţarea activităţilor de C-D asigură folosirea eficientă a fondurilor alocate

Măsurile propuse de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru finanţarea în anul 2013 a activităţilor de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică (C-D) asigură folosirea cu maximă eficienţă a fondurilor alocate şi, în acelaşi timp, reprezintă măsurile optime în condiţiile date.
Aceasta a rezultat în urma întâlnirii care a avut loc luni între conducerea MEN şi Biroul Patronatului Român din Cercetare şi Proiectare (PRCP), pentru examinarea problemelor de fond ale derulării activităţilor de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică (C-D), în perioada imediat următoare şi pe întreg anul 2013.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) remis marţi, la întâlnire au fost examinate problemele finanţării publice a activităţilor de C-D, respectiv planificarea bugetară pentru anul 2013 pe planuri, programe şi activităţi, în corelare cu execuţia bugetară a anului 2012 şi cu prevederile contractelor multianuale, încadrată în limitele alocărilor destinate acestor activităţi, prin bugetul de stat pe anul 2013 şi ale estimărilor bugetare pentru anii 2014 şi 2015, precum şi alte posibile oportunităţi de finanţare.

În urma discuţiilor s-a stabilit că se vor depune toate eforturile posibile în continuare pentru o eventuală suplimentare a alocărilor bugetare destinate activităţilor de C-D în anul 2013, precum şi pentru asigurarea fondurilor necesare derulării normale a proiectelor în anii 2014 şi 2015.

PRCP susţine în continuare aplicarea măsurilor convenite şi propune analiza periodică a implementării şi operaţionalizării acestora, cu aplicarea de eventuale ajustări, determinate de evoluţiile înregistrate şi în vederea atingerii scopului pentru care au fost stabilite.
În acelaşi timp, au fost examinate evoluţiile înregistrate cu privire la cadrul normativ aplicabil activităţilor şi unităţilor de C-D şi s-au convenit măsurile necesare asigurării coerenţei, continuităţii şi stabilităţii acestuia, în vederea derulării corespunzătoare a planurilor, programelor şi activităţilor de C-D. AGERPRES