Reparaţiile la şcoli s-au făcut exclusiv din fonduri locale, spune şefa IŞJ Covasna

Lucrările de reparaţii efectuate la şcolile din judeţul Covasna înaintea noului an de învăţământ au fost finanţate numai din fonduri locale, din bugetul central nealocându-se bani în acest scop, a afirmat, miercuri, şefa Inspectoratului Şcolar Covasna, Keresztely Irma.

Potrivit acesteia, în total s-au investit aproape 2,7 milioane de lei pentru reparaţii curente şi de capital la şcoli şi grădiniţe, cei mai mulţi în Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Brăduţ, Ghelinţa, Poian, Barcani şi Sita Buzăului.

“Pentru reparaţii nu am primit deloc alocări bugetare. Acestea s-au făcut strict din fondurile consiliilor locale şi am cuvinte de apreciere la adresa autorităţilor locale care au considerat şcoala o prioritate şi au ajutat (…) A mai fost o perioadă, în timpul guvernării Năstase, în care investiţiile s-au cifrat la 1,37 de lei pe copil, dar cei mai mulţi bani pentru investiţii s-au primit în timpul guvernului Tăriceanu – 370 de lei pe cap de copil”, a spus aceasta.

Keresztely Irma a subliniat că, în ciuda greutăţilor financiare, toate şcolile sunt pregătite pentru începerea noului an de studii. Astfel, cu excepţia a opt unităţi de învăţământ din mediul rural unde nu există apă potabilă curentă, toate vor primi autorizaţii de funcţionare.

Cât priveşte achiziţionarea de manuale şcolare, Ministerul Educaţiei a alocat judeţului Covasna aproape 226.000 lei, iar 88,5% dintre acestea au sosit deja. Reprezentantul IŞJ Covasna a mai precizat că doar 1% din cadrele didactice care vor preda la catedră din toamnă sunt necalificate. AGERPRES