IŞMB vrea modificarea regulamentului intern în şcoli

traistaru_constantin.jpgIŞMB are în vedere ca, începând din acest an de învăţământ, regulamentul de ordine interioară în şcoli să fie modificat astfel încât să se poată face un control corporal sumar asupra elevilor pentru a se evita producerea infracţiunilor, a declarat luni inspectorul general şcolar, Constantin Trăistaru.

“În anul şcolar 2012-2013, la nivelul unităţilor de învăţământ din Bucureşti, au avut loc 244 de incidente în interiorul şcolilor şi 45 în proximitatea unităţilor de învăţământ. Din totalul acestora, 253 au fost infracţiuni şi 36 accidentări, agresiuni verbale sau certuri. Ceea ce este foarte important este faptul că nu s-au înregistrat tâlhării sau incidente foarte grave”.

“Una dintre cauze este disputa pentru anumite fete, iar în ceea ce priveşte furturile de telefoane ele se petrec de obicei în orele de sport, pentru că elevii lasă obiectele fie în clasă, fie la sala de sport. Se încearcă o mobilizare a tuturor profesorilor, pentru că în interior este treaba profesorilor şi a conducerii unităţilor de învăţământ. Avem în vedere modificarea regulamentului de ordine interioară pentru a putea permite acel control corporal sumar făcut de reprezentanţi ai organelor de Poliţie. Avem deja un plan comun semnat şi aprobat de prefect, împreună cu DGPMB, Jandarmeria şi Poliţia Locală de la nivelul Bucureştiului. Deocamdată nu avem cadru legal, bănuiesc că acest lucru se va putea implementa din acest an şcolar”, a explicat Constantin Trăistaru.

Şeful Poliţiei Capitalei, Mihai Pruteanu, a precizat că astfel de controale nu i-ar viza pe toţi elevii, ci doar persoanele suspectate că ar avea un comportament dubios sau cele care nu au activitate în unităţile de învăţământ, dar vor să pătrundă în interiorul şcolilor. Potrivit lui Pruteanu, controalele ar putea fi făcute la solicitarea conducerii unităţilor de învăţământ.
“Acolo unde este cazul, regulamentele de ordine interioară ale şcolilor se pot modifica. Nu instalăm un poliţist la intrarea în şcoală pentru a percheziţiona elevii aşa cum s-a înţeles. Aceste controale se vor face doar acolo unde există suspiciuni. De exemplu, asupra unui tânăr care este străin de şcoala respectivă şi după comportament pare suspect şi deci nu are ce să caute acolo ca să perturbe orele de curs. Atunci se poate solicita efectuarea unui control sumar pentru a se verifica dacă are sau nu obiecte contondente asupra lui. Elevii care sunt cunoscuţi, au o conduită bună şi nu au creat probleme de-a lungul timpului nu are nimeni nimic cu ei, pot intra liniştiţi în şcoală, ca şi până acum. Numai atunci când sunt suspiciuni asupra unor persoane străine se poate proceda de o asemenea manieră”, a spus şeful Poliţiei Capitalei, prezent la conferinţa de lansare a Săptămânii pentru prevenirea criminalităţii. AGERPRES