Valeriu Zgonea nu este de acord cu creşterea taxelor la facultăţi

zgonea_microfoane.jpgTaxele mari pe care universităţile româneşti le impun reprezintă o mare eroare, a declarat luni preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, cu ocazia deschiderii noului an universitar la Universitatea Tehnică de Construcţii, Facultatea de Căi Ferate Drumuri şi Poduri.

“Este o mare eroare pe care centrele universitare o fac. Profesorii spuneau că nu pot să aducă studenţi din alte state pentru că în acest moment toate statele europene au redus taxele şi nu mai suntem aşa de competitivi cum eram în anii trecuţi şi trebuie să revizuim această strategie chiar dacă există o autonomie universitară trebuie să o revizuim astfel încât să putem să avem şi studenţi străini. (…) Pentru noi este important ca sistemul de învăţământ să fie cel pe care îl visăm, nu suntem la nivelul dorit nici universitar, nici preuniversitar, dar eu sper ca societatea românească să înţeleagă că fără o şcoală este foarte greu să progresăm”, a arătat Zgonea.

În opinia sa, toţi profesorii universitari ar trebui să vină cu o soluţie pentru ca învăţământul să fie atractiv şi să scoată absolvenţi de calitate. Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai apreciat că între mediul privat, universitate şi mediul politic trebuie să existe un dialog, iar mediul privat trebuie să aibă o mai mare şi mai puternică influenţă în evoluţia centrelor universitare din România.

Valeriu Zgonea a arătat că societatea are nevoie de o viziune pentru dezvoltare, iar aceasta este legată de infrastructură. “Sunt absolvent al CFDP (Facultatea de Căi Ferate Drumuri şi Poduri -n.r.) şi mă mândresc cu asta. Este o facultate care m-a şlefuit în viaţă, m-a învăţat să respect şi să lucrez în echipă. O societate, indiferent în ce secol se află ea, are nevoie de o viziune, o viziune între comunităţi, o viziune pentru dezvoltare, iar viziunea pentru dezvoltarea unei societăţi este legată infrastructură, iar infrastructura este apanajul construcţiei. Construcţia se face cu vizionari, cu profesori, cu cercetători, cu proiectanţi şi cu executanţi de calitate, toţi vin de pe băncile acestei facultăţi. Este una dintre cele mai vechi şi cele mai renumite facultăţi chiar şi din Europa”, a afirmat Valeriu Zgonea.

El le-a spus noilor studenţi că primii ani de facultate sunt cei mai frumoşi. “Nu am fost un student cuminte. Am fost un student iscoditor şi am căutat întotdeauna să aflu despre ce este vorba. Vă urez să fiţi mândri că aţi absolvit CFDP. Vă doresc să aveţi un loc de muncă aşa cum vi-l doriţi dumneavoastră. Urmaţi-vă visul şi urmaţi-vă ambiţia. Ascultaţi profesorii, căutaţi, iscodiţi, contraţi, spuneţi ceea ce nu credeţi, deschis, fără ocolişuri. Nu fiţi yesmeni, societatea are nevoie de valori, are nevoie de exprimare, are nevoie de noi lideri. Vă urez să iscodiţi, să căutaţi totul şi despre Roşia Montană şi despre ce se întâmplă în această facultate”, a mai afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor. AGERPRES