Kelemen Hunor solicită reînfiinţarea universităţii de stat în limba maghiară

kelemen-hunor1.jpgPreşedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat miercuri, la Oradea, că trebuie reînfiinţată universitatea de stat în limba maghiară, deoarece aceasta a fost o “victimă a comunismului”.

“Eu nu am spus că trebuie desfiinţată Universitatea Babeş-Bolyai, eu am spus că trebuie reînfiinţată o universitate de stat cu predare în limba maghiară. Dacă a existat o astfel de instituţie, care până la urmă a fost victima comunismului, trebuie reînfiinţată o astfel de instituţie. Prin lege. Prin dialog, prin convingerea colegilor noştri”, a spus, în conferinţă de presă, Kelemen Hunor.

Prezent în Bihor, ca invitat la o festivitate comemorativă a Revoluţiei ungare din 1956, organizată la Valea lui Mihai, liderul UDMR a evidenţiat rolul şi importanţa revoluţiei anticomuniste, ce a pornit din Ungaria şi care, deşi a fost suprimată de Armata sovietică, a dat prima lovitură importantă comunismului, demonstrând că “dictatura comunistă nu este o necesitate a istoriei, ci o greşeală”.
El a mai arătat că, din cauza solidarităţii dintre maghiari şi români, mulţi cetăţeni din ţară au avut de suferit, dar au existat şi victime instituţionale, dând exemplul universităţii Bolyai, care a fost comasată cu universitatea Babeş, de Nicolae Ceauşescu.

“Este adevărat că preşedintele Traian Băsescu, în numele Statului român, a condamnat comunismul şi este adevărat că o a parte din consecinţele comunismului au fost reparate, dar doar o parte. Universitatea Bolyai a fost victima colaterală – sau principală – după Revoluţia din 1956 din Ungaria. Noi credem că toate consecinţele şi efectele comunismului pot fi eradicate, pot fi puse în normalitate atunci când şi victimele instituţionale desfiinţate după această revoluţie vor fi repuse în funcţie. Până când universitatea de stat în limba maghiară nu va funcţiona, noi credem că încă consecinţele comunismului produc efecte şi în secolul XXI”, a subliniat Kelemen Hunor. AGERPRES