Remus Pricopie: “Poziţia sindicatelor este una corectă, foarte multe probleme au fost neglijate”

pricopie_remus2.jpgMinistrul Educaţiei şi Cercetării, Remus Pricopie, consideră că protestele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ sunt îndreptăţite, subliniind că foarte multe au fost amânate de-a lungul timpului.

“Poziţia sindicatelor cred că este una corectă. Sunt foarte multe subiecte care, de-a lungul timpului, au fost amânate, neglijate, nediscutate. Eu am trecut de mai multe ori în revistă solicitările dumnealor, nu reprezintă o surpriză pentru noi, la Ministerul Educaţiei. Cred că din ianuarie şi până astăzi ne-am întâlnit de cel puţin patru-cinci ori pe lună, în diferite forme”, a afirmat Pricopie, la festivitatea de Universitatea Politehnica Bucureşti, prilejuită de aniversarea a 195 de ani de inginerie.

El a adăugat că Ministerul Educaţiei are un calendar cu privire la modul şi timpul în care se pot rezolva problemele ridicate de sindicalişti. “Dumnealor, conform legii, au acest drept de a transmite un mesaj opiniei publice. Demonstraţiile sau acţiunile dumnealor sunt absolut decente şi sunt menite a atrage atenţia asupra unor probleme care trenează de un anumit interval de timp. Noi ne-am întâlnit, inclusiv din momentul în care au anunţat aceste proteste, ne vom întâlni în continuare şi sper ca până la urmă să încercăm să găsim o formulă pe care să o agreăm cu toţii, pentru lunile care urmează şi, de ce nu, şi pentru anii care urmează”, a mai spus Pricopie.

FSLI are mai multe revendicări, iar cel mai important punct este alocarea a minimum 6% din PIB pentru educaţie. De asemenea, FSLI cere creşterea ponderii cheltuielilor de personal, astfel încât decalajul dintre România şi alte ţări ale Uniunii Europene să fie micşorat. FSLI mai cere şi modificarea Legii educaţiei naţionale, dar şi a celei privind salarizarea profesorilor, debirocratizarea sistemului şi regândirea programelor şcolare şi a procedurilor de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă şi nu pe cea informativă.

Aproximativ 200 de profesori au protestat, lunea trecută, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, iar în ţară, de luni până miercuri, în unităţile şcolare în care predau membri FSLI, cadrele didactice au fost în grevă japoneză. AGERPRES