Organizaţiile studenţeşti îi cer ministrului Mihnea Costoiu să-şi respecte promisiunile făcute anul trecut la proteste

studenti2.jpgReprezentanţii studenţilor din România îi cer ministrului delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, să îşi respecte promisiunile şi ia măsuri pentru ca studenţii să nu mai fie nevoiţi să abandoneze studiile universitare, se arată într-un comunicat al Adunării Generale a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), ce a avut loc în perioada 14 – 16 martie, la Universitatea Oradea.

Potrivit comunicatului ANOSR, din analiza datelor furnizate de 20 de universităţi de stat, reiese că rata abandonului pentru promoţia 2013 a fost de aproape 40%, una dintre cauze fiind bursa socială care are o valoare medie de aproape trei ori mai mică decât necesarul. De asemenea, universităţile au, în medie, un angajat specializat în consiliere în carieră sau consiliere psihologică la peste 8.000 de studenţi.

Preşedintele ANOSR, Mihai Dragoş, îi reaminteşte ministrului delegat promisiunile făcute în urma protestelor studenţeşti din toamnă, la care au participat mii de studenţi din 10 centre universitare din ţară: creşterea subvenţiei cămine-cantine, reformarea modului de alocare a burselor sociale şi propunerea de soluţii pentru creşterea fondului alocat pentru burse, adoptarea unui act normativ care să facă centrele de consiliere şi orientare în carieră funcţionale şi adoptarea unui plan financiar multianual pentru educaţie, elaborat de Ministerul Educaţiei Naţionale în colaborare cu Ministerul Finanţelor Publice.

“De atunci, doar creşterea subvenţiei cămine-cantine a fost realizată – şi aceea cu 10% faţă de 30% cât solicitaserăm. Vrem ca în perioada următoare să se realizeze cel puţin măsurile promise în toamna anului 2013. Banii necesari pot fi alocaţi cu uşurinţă prin rectificare bugetară, iar actele normative ce trebuie adoptate ţin strict de MEN şi de Guvern. Dacă nu ni se respectă aceste cerinţe, vom constata că ministrul Mihnea Costoiu este rău intenţionat şi nu vrea un sistem de educaţie mai bun şi mai echitabil”, a precizat Mihai Dragoş.

Adunarea Generală a ANOSR a reunit peste 100 de lideri ai organizaţiilor studenţeşti din 17 centre universitare din ţară, reprezentând 80% din totalul acestora. AGERPRES