Transportul şcolarilor ar putea fi scutit de taxele obligatorii transportului de persoane

transport scolar.jpgUnităţile administrativ teritoriale şi cele de învăţământ care asigură transportul şcolar vor fi scutite de plata taxelor aferente obţinerii licenţelor obligatorii pentru transportul de persoane.

Senatul a adoptat, astfel, propunerea de lege a UDMR care completează OUG nr. 27/2011 privind transporturile rutiere în sensul că transportul şcolar, efectuat cu autobuze având inscripţia “transport copii”, va reprezenta o excepţie de la aplicarea prevederilor Regulamentului CE privind accesul la ocupaţia de operator de transport, aşa cum prevede ordonanţa în vigoare.

Ordonanţa este completată şi cu un nou articol potrivit căruia “unităţile administrativ teritoriale şi unităţile de învăţământ care asigură transportul şcolar din mediul rural către unităţile de învăţământ din centrele de comună sau către cele mai apropiate unităţi de învăţământ din mediul urban sunt scutite de plata taxelor şi tarifelor pentru eliberarea documentelor necesare”.

Potrivit iniţiatorilor, transportul şcolar nu reprezintă o activitate producătoare de venituri, ci este una de interes public şi, în consecinţă, “este inechitabil ca o asemenea activitate să fie supusă la aceleaşi taxe ca şi transportul de persoane cu scop comercial sau contracost”.
Iniţiatorii mai arată că, având în vedere numărul redus al mijloacelor de transport, impactul asupra bugetului de stat ar fi nesemnificativ. “Transportarea elevilor este asigurată de şcoli sau de unităţile administrativ teritoriale cu eforturi financiare destul de mari şi cu multe sacrificii. Uneori primarii conduc personal microbuzele. Considerăm că scutirea acestei categorii de a plăti taxă pentru eliberarea licenţelor obligatorii ar însemna un ajutor binevenit”, mai arată aceştia.

Propunerea de lege are un caracter ordinar, iar Senatul a aprobat-o cu 81 de voturi pentru, 19 voturi împotrivă şi opt abţineri, ca primă Cameră sesizată. AGERPRES