Peste 600 de participanţi la “Marisiensis”, cel mai mare congres studenţesc ştiinţific din România

Peste 600 de studenţi la medicină, farmacie şi medicină dentară din ţară şi străinătate participă, începând de miercuri, timp de cinci zile, la cel mai mare eveniment studenţesc ştiinţific din România, Congresul Internaţional de Comunicări Ştiinţifice pentru Studenţi, Tineri Medici şi Farmacişti “Marisiensis”, organizat de Liga Studenţilor şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş.

“Congresul Internaţional de Comunicări Ştiinţifice pentru Studenţi, Tineri Medici şi Farmacişti ‘Marisiensis’ a ajuns la ediţia a XVIII-a. Vorbim despre un eveniment foarte mare, fiind cel mai mare eveniment studenţesc ştiinţific din România, care reuneşte peste 600 de participanţi din rândul studenţilor, 100 de cadre medicale şi 150 de cadre universitare (…) Evenimentul se va desfăşura pe parcursul a cinci zile, având deschiderea miercuri, la ora 18,00, unde vom avea invitaţi profesori din străinătate şi vom prezenta scopul şi unde dorim să ajungem cu această manifestare. Joi, vineri şi sâmbătă va avea loc prezentarea rezultatelor cercetării ştiinţifice ale studenţilor. Studenţii vor prezenta lucrările în comisiile pentru studii medicale, pentru studii chirurgicale, de farmacie, de medicină dentară, pe specializări precum moaşe, asistenţă şi farmacie, chinetoterapie şi ştiinţe medicale fundamentale. Vor fi prezentate în jur de 260 de lucrări, dintre care 194 de lucrări ştiinţifice medicale, 48 la farmacie şi 21 la medicină dentară”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, coordonatorul comitetului de organizare, Nucu Marica.

Potrivit acestuia, participă peste 20 de studenţi străini, în creştere faţă de anul trecut, inclusiv studenţi care nu învaţă în România, iar pentru lucrările ştiinţifice cele mai valoroase vor fi acordate premii. Organizatorii susţin că, pe lângă prezentarea de lucrări ştiinţifice, vor avea loc cursuri şi ateliere unde sunt invitate nume mari din mediul academic din Târgu Mureş şi din străinătate, profesori universitari din Marea Britanie, din Italia, din Turcia. “Pe lângă acestea, vom profita şi de deschiderea în cadrul UMF Târgu Mureş a noului centru de simulare şi a noului centru SMURD şi a tuturor dotărilor de ultimă oră din cadrul universităţii. Pe lângă partea ştiinţifică, vom avea şi acea componentă extrem de importantă, cea socială”, a precizat Nucu Marica.

Preşedintele Ligii Studenţilor din Târgu Mureş, Cătălin Moise Dogar, a declarat că, de la an la an, Congresul Marisienis a înregistrat o creştere calitativă, iar din 2011 s-a început internaţionalizarea manifestării. “Tendinţa universităţilor de medicină şi farmacie din România este de a aduce studenţi străini pentru a aduce un aer nou de studenţi. De aceea, am spus că trebuie să evoluăm şi să facem din Congresul Marisiensis, care până acum era în limba română, să facem prezentările, cursurile şi atelierele în limba engleză. Îl aducem de la an la an la un nivel mai bun şi vrem să fie etalonul pentru congresele naţionale şi internaţionale din România. Vreau să spun că este singurul Congres din România care reuneşte toate cele trei facultăţi tradiţionale – Medicină, Farmacie şi Stomatologie – din universităţile de medicină şi farmacie din România, nicio altă organizaţie studenţească nu abordează interdisciplinaritatea între medicina dentară, medicină şi farmacie. Asta face ca acest congres al nostru să fie unic în ţară şi printre cele mai vechi”, a afirmat Cătălin Moise Dogar. AGERPRES