Premii în valoare totală de 10.000 de euro pentru elevii români medaliaţi la Olimpiada Internaţională de Chimie

premiere.jpgCei patru elevi români medaliaţi cu aur şi argint la Olimpiada Internaţională de Chimie din Vietnam au fost răsplătiţi joi pentru rezultatele obţinute cu premii în valoare totală de 10.000 de euro oferite de firma Actavis. România a câştigat o medalie de aur şi trei medalii de argint la a 46-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie, desfăşurată în perioada 20 – 29 iulie 2014, la Hanoi (Vietnam), rezultatul fiind unul dintre cele mai bune la nivel de echipe.

Maria Andreea Filip, elevă în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, a reuşit să-şi adjudece în acest an medalia de aur, după ce fusese laureată cu argint la ultimele două ediţii. Ceilalţi trei performeri români, toţi medaliaţi cu argint, sunt Dumitru Călugăru, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, Vlad Mihai Mandric, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Sfântul Sava” din Bucureşti şi Bogdan Ştefan Ivan, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu” din Bucureşti.

Medaliata cu aur a primit 4.000 de euro ca recunoaştere a pasiunii sale pentru performanţă, iar elevii care au obţinut medalii de argint au primit câte 2.000 de euro din partea firmei, care oferă şi burse lunare de 300 de euro pentru olimpicii care aleg să îşi continue studiile universitare în ţară.

Maria Andreea Filip va continua să studieze chimia la Cambridge, Anglia, iar Bogdan Ştefan Ivan la Universitatea Bucureşti. “Programul oferit de Cambridge este diferit, are un spectru mai larg. Am simţit că mi se potriveşte cel mai bine”, a spus Maria, mărturisind că este atrasă de cercetarea fundamentală. Bogdan Ştefan Ivan şi-a justificat alegerea de a rămâne în ţară prin faptul că doreşte să fie alături de familie şi de prieteni. “Se poate studia foarte bine şi în România”, a afirmat Bogdan Ştefan Ivan.

Pentru Dumitru Călugăru şi Vlad Mihai Mandric, elevi în clasa a XI-a, opţiunea pentru o facultate de chimie este clară, dar nu s-au decis dacă vor urma studiile universitare în ţară sau în străinătate. Elevii medaliaţi au mărturisit că succesul lor se bazează nu numai pe propriul efort, ci şi pe cel al profesorilor şi familiei. “Ne întoarcem acasă obosiţi, dar şi fericiţi pentru rezultatul obţinut. Pentru mine e o mare bucurie că suntem priviţi în mod frumos, ca ţară, pentru rezultatele obţinute de aceşti copii inteligenţi şi muncitori. Emoţiile au fost foarte mari. Ştii punctajul fiecărui elev, dar nu ştii cum se situează în raport cu ceilalţi. La premiere se află totul. Pe măsură ce se alocă medaliile, emoţiile cresc”, a spus prof. Daniela Bogdan, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei.

La competiţia din acest an de la Hanoi au participat 291 de concurenţi din 77 de ţări. AGERPRES