În județul Timiş, elevii din primele două clase primare nu au, încă, manuale şcolare

Elevii primelor două clase primare vor începe noul an şcolar fără a avea toate manualele, tipăriturile didactice urmând să vină ulterior. Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş susţine că de aducerea manualelor pe băncile copiilor se ocupă două instituţii, respectiv Inspectoratul Şcolar pentru clasele III-X şi care a comandat cărţile la 30 de edituri, respectiv Ministerul Educaţiei pentru clasele I şi a II-a.

“Manualele şcolare pentru clasele III-X, de care s-a ocupat Inspectoratul Şcolar Timiş, au sosit în depozit şi a început distribuirea către şcoli. În ceea ce priveşte manualele şcolare pentru clasele I şi a II-a sunt titluri care sperăm să sosească, după spusele ministrului, până în 15 septembrie, dar sunt şi titluri care vor întârzia din cauza dificultăţilor întâmpinate în procesul de licitaţie”, a declarat miercuri prof. Halasz Ferenc, inspector şcolar general adjunct.

Ministerul Educaţiei a alocat în acest an aproape 500.000 de lei pentru achiziţionarea de manuale şcolare în judeţul Timiş pentru elevii înscrişi în clasele III-X.

În altă ordine de idei, trei licee de elită ale Timişoarei – “N. Lenau”, “J.L. Calderon” şi “C.D. Loga” – nu au autorizaţie de funcţionare şi nici nu o vor primi din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean, pentru că sunt supuse unor lucrări ample de reabilitare. “Aceste licee au avut autorizaţie sanitară, dar din cauza lucrărilor care se vor desfăşura pe parcursul anului şcolar îşi vor pierde această autorizaţie. Unele dintre ele, cu anumite clase, vor fi obligate să se mute în alte unităţi de învăţământ până se termină lucrările. La aceste licee se fac lucrări de reabilitare ample, care nu pot fi terminate într-o vacanţă şcolară. Lucrările începute sunt parţial finanţate de primărie, dar sunt şi proiecte depuse pe POR la Agenţia de Dezvoltare Regională şi în momentul de faţă sunt în jurizare. Dacă vor primi finanţare, lucrările vor continua”, a declarat Ferenc Halasz.

Potrivit acestuia, doar la Liceul german “N. Lenau” se are în vedere mutarea anumitor clase.
Primarul Nicolae Robu susţine că Banca de Credit pentru Reconstrucţie a Germaniei oferă Primăriei Timişoara 5.000.000 de euro pentru reabilitarea clădirilor istorice, prioritate având liceele de elită care îşi desfăşoară activitatea în clădiri cu valoare de patrimoniu. “Am reuşit să includem pe lista clădirilor care vor beneficia de bani Liceele ‘Lenau’, ‘Calderon’ şi ‘C.D Loga’, pentru că sunt într-un stadiu avansat de degradare. Unele dintre ele pun în pericol siguranţa elevilor şi a angajaţilor”, a spus Nicolae Robu.
În judeţ, în prezent, sunt 31 de unităţi de învăţământ neautorizate, dintre care 15 pot fi autorizate, dar se aşteaptă documentaţiile în zilele următoare, iar celelalte nu au nicio şansă de autorizare, întrucât nu au apă curentă. Cu toate acestea, şcolile se vor deschide pe 15 septembrie şi vor funcţiona pe responsabilitatea directorului, respectiv a primăriilor, care vor încerca să asigure apa potabilă. AGERPRES