Peste 60 de elevi de la un liceu clujean au fost sancţionaţi pentru că au postat pe facebook fotografii şi comentarii jignitoare la adresa profesorilor

Câţiva zeci de elevi de la Liceul Teoretic “Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca au fost sancţionaţi de conducerea şcolii pentru că au postat pe facebook fotografii ale profesorilor lor, fără a avea permisiunea acestora, la care au ataşat comentarii jignitoare. În total, au fost audiaţi 62 de elevi, dintre care 61 au fost sancţionaţi – unul dintre elevi s-a mutat din şcoală în vacanţa de la începutul lunii februarie.

Potrivit directorului liceului, Ioan Radu Todea, elevii anchetaţi au postat pe facebook, într-un grup care număra 800 de persoane – atât din cadrul şcolii, dar şi din afara lui – fotografii ale profesorilor, făcute în şcoală cu telefonul.

“Au fost mai multe faptele pentru care au fost cercetaţi. Au postat pe paginile de facebook – despre care Înalta Curte s-a pronunţat că este spaţiu public – diferite fotografii. Noi suntem 70 de profesori în şcoală şi puţini au scăpat fără a fi fotografiaţi, fără să îşi dea aprobarea. Dar ce mi se pare mai grav este că au ataşat mesaje care nu pot fi reproduse, obscene, jignitoare, atât la adresa profesorilor, cât şi la adresa familiilor lor”, a declarat Ioan Todea. Acesta a precizat că au existat chiar şi cazuri ale unor elevi din şcoală ale căror fotografii au fost postate astfel pe facebook, de colegi de-ai lor, fără ca ei să îşi dea permisiunea.

Din grupul celor 62 de elevi fac parte atât copii de gimnaziu, cât şi tineri de liceu. Directorul liceului a declarat că la audieri cei mai mulţi dintre aceştia au mărturisit că au postat fotografiile, precum şi comentariile, din dorinţa de a fi acceptaţi de grup, dar a existat şi un număr de elevi care au postat mesaje instigatoare. “Majoritatea au făcut-o ca să fie ‘cool’, cum spun ei. Dar sunt printre ei şi unii care au fost conştienţi de faptele lor şi de urmările acestora, au fost efectiv mesaje instigatoare”, a spus directorul.
Acesta a explicat că măsurile de sancţionare au fost luate pentru a-i determina pe toţi elevii să conştientizeze că faptele lor pot avea urmări şi că graniţa dintre distracţie şi infracţiune poate fi foarte subţire. Dintre cei 62 de elevi, doi au fost obligaţi să se mute la altă şcoală – aceasta fiind ce mai gravă sancţiune impusă. Ceilalţi au primit note scăzute la purtare – între 9 şi 4 – şi au primit mustrări scrise.
Elevii au fost audiaţi de către un Consiliu profesoral în prezenţa părinţilor lor, la discuţii participând şi un psiholog, ale cărui concluzii vor fi analizate de profesori în săptămânile care urmează, pentru a se vedea ce măsuri pot fi luate pentru a-i convinge pe elevi să nu mai facă asemenea lucruri.
Ioan Todea a mai explicat că în urma mediatizării situaţiei care a avut loc în liceu, a primit propuneri de la avocaţi şi judecători clujeni care s-au oferit să vină să le vorbească elevilor, pentru a-i face să înţeleagă urmările acestui tip de comportament. De asemenea, s-a stabilit şi un protocol cu IPJ Cluj, iar la orele de dirigenţie vor fi invitaţi poliţişti care să le vorbească elevilor despre cum să prevadă diferitele situaţii riscante în care pot cădea. AGERPRES