Liceeni brașoveni au fost îndrumaţi să-şi aleagă un loc de muncă într-o companie modernă

Elevi din clasa a XI-a din nouă colegii braşovene, şapte teoretice şi două tehnice, s-au întâlnit miercuri, la Colegiul “Andrei Şaguna”, cu reprezentanţi a 13 firme cu capital german din Braşov şi judeţ, în vederea efectuării practicii pentru alegerea unui loc de muncă.

Întâlnirea, organizată de Clubul Economic German din Braşov (DWK) în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, face parte din proiectul “Săptămâna Informării Profesionale”, ajunsă la a şasea ediţie, în cadrul proiectului mai vast Fit For Future.

“Proiectul are ca prim ţel informarea, dar şi să-i ajute pe elevi să înţeleagă ce meserii noi sunt, ce înseamnă o meserie la care ei visează, pentru că în acest proiect ei vor avea posibilitatea o săptămână întreagă să exerseze meseria la care ei aspiră. Noi considerăm că este un proiect foarte important, tocmai pentru a da un răspuns la multele întrebări cum ar fi: ce înseamnă să fii de fapt meseria cea mai dorită aceea de manager adevărat, sau ce înseamnă să lucrezi într-o meserie nou apărută, ce calitate au locurile de muncă, şi altele. Toate locurile pe care noi le oferim sunt la standarde europene şi cred că această informaţie va schimba un pic brandul ‘noi vrem să emigrăm’. Vrem să le arătăm tinerilor din Braşov că viitorul lor este aici, în Braşov. Dacă reuşim să facem acest lucru cred că este un mare câştig atât pentru noi, pentru firmele prezente aici, dar şi pentru tineri”, a declarat Werner Braun, preşedintele Clubului Economic German (DWK) din Braşov.

Potrivit sursei citate, tinerii vor învăţa să scrie o scrisoare de aplicaţie, să întocmească un CV, cum să se comporte la un interviu. “Ne ajută să ne adaptăm şi noi la cerinţele tinerilor care vor deveni angajaţii noştri. Firmele se implică în săptămâna de practică foarte serios în a-i ajuta pe tineri să se decidă şi să înţeleagă ce este mai bine pentru ei, nu doar vin să se uite cum se lucrează în compania respectivă”, a precizat preşedintele Clubului Economic German din Braşov. Werner Braun a mai afirmat că sunt tineri care au participat la prima ediţie a proiectului şi care şi-au găsit un loc de muncă în companiile braşovene după terminarea facultăţii.

Inspectorul şcolar general adjunct Victor Vijoli apreciază că proiectul este unul extraordinar şi îi ajută foarte mult pe tineri în alegerea unei meserii. “Practica pe care o fac o săptămână într-o anumită companie îi ajută foarte mult în alegerea carierei viitoare.Trebuie să ştii ce aptitudini ai, ce înclinaţii ai, cum să alegi o meserie. Îi ajută în susţinerea unui interviu la angajare. Sunt lucruri noi pe care tinerii trebuie să le cunoască. Acest proiect îi ajută foarte mult” , a declarat inspectorul şcolar general adjunct.
Proiectul Fit For Future este un proiect mai mare început în anul 2010, în cadrul căruia se derulează o serie de proiecte mai mici. Până acum au fost derulate trei proiecte. Este vorba despre înfiinţarea Şcolii profesionale germane Kronstadt în Braşov, Caravana Meseriilor, un proiect susţinut şi finanţat de Ambasada Germaniei în România care se plimbă prin şcolile din România pentru a prezenta noile meserii şi posibilitatea tinerilor de a urma o şcolă profesională sau cursuri de calificare, precum şi deMade în Braşov, în care au fost prezentate braşovenilor şi nu numai, în cadrul unei ample expoziţii desfăşurate în toamna anului trecut, produsele pe care le fac firmele germane în Braşov şi în judeţ. AGERPRES