Centru pilot şi reţea pentru incluziunea şi siguranţa copiilor în şcolile din Braşov

paza.jpgŞcoala Gimnazială nr.12 din Braşov, împreună cu Organizaţia Child Safety House din Islanda, anunţă printr-un comunicat de presă transmis AGERPRES, începerea implementării proiectului “Centru pilot şi reţea pentru incluziunea şi siguranţa copiilor în şcolile din Braşov”, care se va desfăşura până în aprilie 2016.

“Proiectul îşi propune dezvoltarea unei reţele şi a unui centru pentru dezvoltarea, îmbunătăţirea şi testarea de metodologii şi planuri de acţiune pentru incluziunea, siguranţa şi reducerea agresivităţii copiilor în şcoli cu specific multi-cultural din Braşov, printr-o iniţiativă integrată dezvoltată de Şcoala Gimnazială nr.12 din Braşov şi Organizaţia Child Safety House din Islanda. De asemenea, proiectul cuprinde înfiinţarea centrului pilot care va furniza educaţie nonformală pentru copii, părinţi, cadre didactice şi membri ai comunităţii, dezvoltarea unei reţele de promovare a modelului şi cooperare bilaterală cu organizaţia din Islanda. În cele 11 luni de implementare, peste 2.400 de persoane – elevi, părinţi, cadre didactice, vor beneficia de activităţile proiectului, din care 90 de persoane de etnie romă”, se precizează în comunicatul de presă.

Printre obiectivele proiectului se numără îmbunătăţirea şi incluziunaa a peste 800 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani, aparţinând tuturor grupurilor etnice (români, maghiari, saşi, romi), din care 30 de etnie romă, pe baza transferului de expertiză din Islanda. Obiectivul va fi implementat prin dezvoltarea unui Centru pentru Siguranţa şi Incluziunea copiilor în cadrul Şcolii Gimnaziale nr 12 din Braşov, care să ofere activităţi permanente, relevante pentru incluziunea copiilor expuşi riscului de discriminare şi pentru siguranţa copiilor.

De asemenea, Reţeaua pentru Siguranţa şi Incluziunea Copiilor din Braşov va avea cel puţin 20 de membri – şcoli, asociaţii de părinţi, instituţii publice, alte categorii de furnizori publici şi privaţi, de servicii pentru copii, inclusiv din localităţi cu populaţie de etnie romă semnificativă. Reţeaua va organiza o conferinţă şi două seminarii pentru siguranţa şi incluziunea copiilor în Braşov, va permite participarea la activităţile de formare ale Centrului pentru reprezentanţii comunităţilor din jurul Braşovului, care au populaţie semnificativă de etnie romă cum sunt localităţile Săcele, Tărlungeni, Teliu.

Partenerul islandez va efectua cinci vizite în România, va evalua din punct de vedere al riscurilor pentru copii cele două corpuri de clădire şi sala de sport a Şcolii Gimnaziale nr.12, va redacta un raport cu recomandări pentru luarea unor măsuri de îmbunătăţire a siguranţei copiilor în şcoală, va organiza sesiuni de formare cu privire la siguranţă pentru cadrele didactice şi se va implica în redactarea unui ghid de informare a părinţilor pe tema siguranţei şi reducerii agresivităţii copiilor.
În plus, patru cadre didactice din Braşov vor participa la o vizită de studiu cu durata a patru zile în Islanda, unde vor vizita casa amenajată pentru reducerea riscurilor pentru copii pe care o deţine partenerul islandez, vor vizita şcoli şi facilităţi pentru activităţi sportive şi de timp liber pentru copiii din Reykjavik.
Proiectul va schimba la nivel local modul în care sunt abordate problemele legate de siguranţa elevilor şi de incluziunea elevilor de etnie romă. Toate cele 45 de cadre didactice ale şcolii, la care se adaugă, cinci cadre didactice din alte şcoli membre ale reţelei vor putea utiliza corect metode specifice educaţiei nonformale pentru îmbunătăţirea siguranţei şi incluziunii tuturor copiilor.

Şcoala va deveni un centru de diseminare a informaţiilor relevante pentru siguranţa şi incluziunea tuturor copiilor în şcoală, iar reţeaua dezvoltată va reprezenta structura care va susţine continuarea demersurilor inovatoare în domeniu, se mai menţionează în comunicatul de presă. AGERPRES