Întâlnire a elevilor de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău cu un grup de poeți contemporani

alecsandri_poeti.jpgLa începutul lunii octombrie, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău a fost gazda poeților Aurel Pantea, Nicolae Dabija, Daniel Dăian, Ioan Es. Pop, Marian Drăghici și Victor Munteanu, în cadrul Festivalului-Concurs Național de Creație Literară „Avangarda XXII”, manifestare anuală de amploare, ajunsă la cea de-a XIV-a ediție.

Primiți cu bucurie și cu interes, ca în fiecare an, scriitorii însoțiți de Victor Munteanu, coordonatorul festivalului și președintele Fundației Culturale „Georgeta și Mircea Cancicov”, au fost întâmpinați de directorii colegiului, Călin Boambă și Loredana Ghelasă, de membrii catedrei de Limba și literatura română, de bibliotecara Ana Chiscop și de peste 60 de elevi de liceu și de gimnaziu, dornici să-i cunoască și să intre în dialog cu aceștia.

După o scurtă introducere, fiecare poet prezentându-se printr-un text din creația proprie, a fost abordată tema întâlnirii: „Destinul literaturii române în epoca Facebook și LinkedIn”. Mai întâi, bibliotecara Ana Chiscop a prezentat rezultatele unui sondaj pe tema dată, făcut printre elevii colegiului, care ilustrau opiniile noii generații referitoare la importanța rețelelor sociale și a Internetului în răspândirea culturii, dar și la excesele la care acestea pot ajunge.

Discuția a fost animată, elevii fiind dornici să pună întrebări, să-și expună opiniile în această direcție, să participe la o confruntare de idei pe acest subiect generos. Elevele Maria Bîrgu, Andra Ciuberea, Alexandra Cojocaru (X E), Carina Vădăvoiu (IX B), Cristiana Munteanu (XI B) i-au provocat pe scriitori și pe cei prezenți la întâlnire să răspundă sincer la întrebări despre ce înseamnă să fii scriitor în această epocă a Internetului și a rețelelor sociale, despre soarta cărții tipărite, dar și despre soarta literaturii autentice. Poeții Aurel Pantea și Victor Munteanu au fost oaspeții cei mai generoși cu răspunsurile, acest fapt conducând la un adevărat schimb de idei între generațiile prezente.

Dialogul scriitori – profesori – elevi a fost apreciat de toți cei prezenți la întâlnire, care, în final, a părut prea scurtă pentru a putea ajunge la rezoluții istorice, dar o idee valoroasă s-a conturat în finalul întâlnirii: scriitorii și, în consecință, literatura ar trebui să se adapteze vremurilor pentru a putea supraviețui. Cu toții și-au manifestat dorința de a participa și în viitorul apropiat la noi discuții pe teme ce privesc destinul literaturii în contemporaneitate.