Brexit versus identitate danubiană, în centrul dezbaterilor ştiinţifice din cadrul celei de-a şasea ediţii a Conferinţei Internaţional “Dunărea – axă a identităţii europene”

danubius_brexit.jpgPe 29 iunie, cu ocazia Zilei Internaționale a Dunării, Universitatea ”Danubius” din Galați a găzduit, după mulți ani, a șasea ediție a Conferinței internaționale cu tema ”Dunărea – Axă a Identității Europene”, eveniment științific international inițiat la Galați, sub cupola Centrului de Studii și Cercetări Danubiene, ”itinerat în mai multe centre universitare danubiene care a revenit în cursul de plecare” , astfel cum a declarat Conf. univ. dr. Gheorghe Lateş, omul care a avut, în urmă cu șase ani, ideea organizării unei asemenea conferinte.

Alături de ceilalți parteneri ai acestui proiect international (Universitatea de Arte Liberale din Izmail, Ucraina; Universitatea din Ruse, Bulgaria și Universitatea ”B.P.Hașdeu” din Cahul, Republica Moldova și Universitatea EDUCONS din Serbia), Universitatea ”Danubius” a inițiat ideea acestui eveniment dedicat cercetării științifice a unei largi problematici cu care se confruntă statele riverane Dunării, pornind de la viziunea comună de a crea un valoros forum de dezbateri științifice circumscrise unei identităţi Europene din care nu poate lipsi axa orizontală a Dunării.

Rectorul Universității ”Danubius”, Conf. univ. dr. Andy Puşcă, a declarat deschise lucrările Conferinței dar nu înainte de a saluta participarea deosebită la acest eveniment și de a mulțumi partenerilor pentru implicarea continuă în amplificarea rezultatelor științifice prezentate an de an la acest eveniment. Fiind Ziua internațională a Dunării, domnul Rector a reamintit publicului faptul că Dunărea face parte din centrul preocupărilor științifice ale Universităților prezente la eveniment și în contextul Danubius Academic Consortium (DAC), consorțiu creat în urmă cu doi ani, la Galați, în cadrul căruia sunt reunite creativitatea academică cu realitatea economică, cu scopul de a genera noi soluții pe care să le angreneze în succesul economic, diversitate și identitate regională. Menționăm faptul că, în luna aprilie a acestui an, cu ocazia Forumul Inovării Integrale Dunăre – Marea Neagră cu tema “Necesitatea și Oportunitatea Inovării Integrale. Creativitatea ca Strategie de Dezvoltare în Bazinul Dunăre – Marea Neagră, eveniment care a avut loc la Parlamentul României, Danubius Academic Consortium (DAC) a semnat cu Rezervația Biosferei Deltei Dunării un important protocol de colaborare.

Mesajului de bun- venit al Rectorului au răspuns public reprezentanții universităților partenere: Prof. Yaroslav Kichuk – Rector, Izmail State University for Humanities, Ucraina, Prof. Natalia Venelinova, “Angel Kanchev” University of Ruse, Bulgaria și Prorector Prof. Sergiu Cornea – “B. P. Hasdeu” State University of Cahul, Moldova.

Scrisoarea adresată de către Prof. univ. dr. Velizara Pencheva, Rector al Universității din Ruse, Bulgaria, participanților acestei ediții a conferinței a nuanțat importanța evenimentului pentru ”rolul pe care îl joacă fluviul Dunărea pentru prosperitatea Dunării și pentru integritatea locuitorilor săi. Pentru noi toți, Dunărea nu este doar cel mai mare fluviu European ci reprezintă o bogată moștenire culturală și istorică. Este un teritoriu al biodiversității care trebuie protejat și o zonă economică cu un potential enorm de dezvoltare. Dunărea este un symbol al identității noastre europene, sensul existentei si traiectoria viitorului regiunii Dunării. Acestea sunt motivele care justifică importanța și actualitatea domeniului thematic al acestei conferințe cee ace demonstrează angajamentul nostru pentru prezentul și viitorul zonei Dunării.

Atmosfera de plen a dăinuit pe întregul parcurs al Conferinței, renunțându-se, la această ediție, la prezentarea lucrărilor pe secțiuni.

Brexit, momentul de cotitură pentru Europa a influențat cursul și conținutul dezbaterilor acestei întruniri științifice, aducând în lumină situația unei Europe care a fost gândită după niște rațiuni profund economice ceea ce se demonstrează, în opinia Conf. univ. dr. Gheorghe Lateş, a fost profund greșit: ”Brexit-ul ne-a dat o lecție! Ceea ce propuneam noi acum șase ani, era a gândi o identitate europeană și nu atât o diversitate europeană. Prea multă diversitate duce la Brexituri! Sigur că această axă identitară ar trebui să pornească de la ceva concret, ceva imuabil. Și acel ceva a fost Dunărea.”

Concluzionând, în ceea ce privește apele învolburate ale Europei cauzate de Brexit, Conf. univ. dr. Gheorghe Lateş a invocat liantul pe care axa danubiană a europenității o poate aduce în discuție pentru regândirea Uniunii Europene după coordonate schimbate. “Europa trebuie făcută în jurul Dunării și nu în jurul Canalului Mânecii”, a declarat Conf. univ. dr. Gheorghe Lateş.

Lucrările prezentate vor fi publicate în Journal of Danubian Studies and Research, ISSN 2284 – 5224, revistă introdusă în baza de date internaționale (BDI), care diseminează, la nivelul publicului larg, cele mai recente descoperiri ale studiilor științifice referitoare la problematica Dunării.