Universitatea “Danubius” reunește două domenii importante într-un singur program de masterat: Drept și Administrație Publică Europeană

danubius-sediu.jpgEste incontestabilă nevoia de a ne continua studiile de licență cu cele de masterat, de a ne specializa, atât pentru a crește șansele de a profesa într-un anumit domeniu, pentru a lărgi orizontul carierei pentru mai multe profesii, iar în cazul în care suntem deja activi într-o profesie,pentru a face parte din bordul managerial al instituției. În cadrul Facultății de Drept a Universității ”Danubius” din Galați există următoarele programe de master :

Specialist în drept pentru Europa: DREPTUL UNIUNII EUROPENE: Absolventul acestui program masteral se poate îndrepta către o multitudine de oportunități în carieră: referent relații externe, funcţionar public european, referent/consilier armonizare legislativă, mediator, expert administrație publică europeană, consultant administrație publică europeană, expert achiziții publice, consilier afaceri europene, consilier diplomatic etc.

Două domenii importante într-un singur program de masterat: DREPT ȘI ADMINISTRAȚIE PUBLICA EUROPEANA. Viața administrativă a Euroregiunii de Sud – Est cunoaște o efervescență a raporturilor de drept european, astfel încât este nevoie de pregătirea unor specialiști cu înaltă pregătire pentru realizarea optimă a serviciilor de interes local, național și european.

Cele 90 de credite obținute la finalizarea acestui program de masterat atestă pregătirea superioară absolventului pentru a profesa ca: specialist în administraţia publică, consilier instituții publice, funcţionar public european, inspector în administrația publică, consilier/expert forță de muncă și șomaj, expert accesare fonduri structurale și de coeziune europene etc.

Profesioniști în înfăptuirea și administrarea actului de justiție penală: MASTERAT IN STIINTE PENALE. Absolvenţii acestui program de studii se pot îndrepta către profesii precum: expert prevenire și combatere a corupției, expert criminalistică, cercetător în domeniul științelor juridice, asistent de cercetare în domeniul științelor juridice, ofițer de legătură vamal, judecător, procuror, avocat etc.

danubius_rusu_tanase.jpg

Într-un interviu acordat în cadrul proiectului național Maratonul Facultăților de Drept, proiect inițiat de către Nicolae Cîrstea, Președintele Grupului editorial Universul Juridic și realizat în parteneriat cu ELSA România, cadrele didactice ale Facultății de Drept au subliniat aspecte relevante referitoare la importanța continuării studiilor universitare de licență cu cele de masterat, accentuând rolul important pe catre îl au studiile de master nu doar pentru aprofundarea cunoștințelor ci și pentru a merge mai departe, la doctorat.

Prof. univ. dr. Ion RUSU: “În cadrul masterului intitulat Științe Penale încercăm să pregătim masteranzii noștri ca formă superioară de studii după licență. În cadrul acestui masterat avem mai multe discipline, printre care și trei al căror titular sunt, respectiv Cooperare judiciară internațională în materie penală, Individualizarea sancțiunilor de Drept penal și Drept execuțional penal. Deocamdată avem studenți suficienți, în sensul că ne acoperim locurile planificate. Acest masterat inspiră, ca să spun așa, un interes deosebit din partea absolvenților facultății de Drept, care profesează în diferite domenii. Am avut, de exemplu, și avem și în continuare, studenți actuali judecători, procurori, avocați, consilieri juridici, dar și din profesii nu neapărat strict juridice. Sigur, în cadrul acestei forme de masterat încercăm să aducem în atenția studenților noștri noile modificări intervenite în legislația românească. Și în special, un accent deosebit, dacă mă refer strict la una din disciplinele pe care le predau, la Cooperare judiciară internațională în materie penală, insistăm pentru a le prezenta noile modificări care au apărut în legislația europeană și, bineînțeles, eforturile depuse de Legiuitorul român de a se antama pe această legislație europeană cu efecte, bineînțeles, benefice în sfera prevenirii și combaterii cu mai multă eficiență a criminalității transnaționale”.

Lect. univ. dr. Constantin TANASE: “Colegilor mai tineri, care urmează masterul – ceea ce le transmit mereu, la începutul fiecărui curs: Să nu se oprească la masterat, să meargă la doctorat, indiferent ce se vehiculează, mai ales în ultima perioadă, când se vehiculează această fobie a plagiatelor și a doctoratelor luate în condiții nu tocmai ortodoxe. Deci nu trebuie să dea atenție acestor chestiuni. Eu tot timpul îi sfătuiesc să meargă mai departe, indiferent dacă există voci că, domnule, e suficient, nu-mi trebuie… Pentru că investiția în domeniul învățământului, a pregătirii, este o investiție pe termen lung. Deci efectele se vor vedea mult mai târziu. Pot să apară în viața oricărui astfel de absolvent de master o situație când, pentru ocuparea unui post, a unei poziții, să i se solicite să aibă doctorat. Cum e, de exemplu, la învățământul universitar – nu poți să ai acces ca asistent, lector ș.a.m.d., dacă nu ai doctoratul. Deci sfatul meu e să urmeze doctoratul, dacă s-ar putea, neapărat.”