Cristian Adomnitei: “E posibil ca, in viitor, orice liceu sa-si poata organiza concursul propriu de admitere”

In cazul in care pachetul de legi ale invatamantului va fi adoptat in spiritul propus de minister, va exista posibilitatea ca orice liceu sa poata organiza, daca se doreste, si concurs de admitere si sa-si poata selecta singur resursele umane, a spus ministrul Educatiei Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei.
Celor care au comentat inlocuirea testelor nationale cu tezele cu subiect unic, el le-a reamintit ca aceasta este forma concreta prin care s-a introdus principiul evaluarii continue a copiilor si nu a evaluarii punctuale, asa cum am fost pana acum.

“Era si asa un examen anacronic, desfasurat in perioada invatamantului obligatoriu si care nu facea decat sa ierarhizeze copiii la intrarea in liceu si sa certifice vreo competenta. Iar inlocuirea testelor cu teza cu subiect unic permite oricarui copil care va sustine aceste teze, care, oricum, avea de invatat in timpul scolii, sa dea tot ce are mai bun, sa-si arate calitatile si permite si parintilor o implicare reala”, a spus ministrul Educatiei.

Acesta a mai spus ca in sistemul actual nu vor mai conta meditatiile sau foloase cerute in mod imoral de unii profesori pentru a da note mari, ci va trebui ca elevii sa se bazeze pe cunostintele lor si sa intre la liceele la care doresc, important fiind acum ceea ce au acumulat, nu cat de mari sunt mediile.