Profesorii vor primi tichete de masa, potrivit noii legi a invatamintului

Profesorii vor primi tichete de masa si o prima de vacanta, acordata anual, in cuantumul salariului de baza din luna anterioara plecarii in concediul de odihna, potrivit noului statut al cadrului didactic, a confirmat secretarul de stat din Ministerul Educatiei, Svetlana Preoteasa.
Potrivit proiectului de lege, personalul didactic beneficiaza, pe linga prima de vacanta si tichetele de masa, de un premiu anual in cuantum de un salariu mediu lunar de baza si ajutor anual pentru carti si materiale didactice in valoare de 100 de euro.

Cadrele didactice primesc si o prima de instalare in curs de cinci ani, o singura data, in cuantum de trei salarii de baza, dar, in cazul plecarii din sistem in urmatorii cinci ani, se restituie intreaga suma. Prima de pensionare va consta in doua salarii de baza, iar profesorii vor avea reducere de 50% din valoarea biletelor la filme, concerte sau spectacol de teatru organizate de institutii publice. De asemenea, mamele vor primi ajutor de nastere in valoare de un salariu de baza.

“Proiectul statutului privind personalul didactic va fi definitivat, la Calimanesti, impreuna cu partenerii de dialog social, dupa care va fi afisat pe pagina electronica a Ministerului Educatiei si va intra in dezbatere publica”, a declarat secretarul de stat pentru invatamintul preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei, Svetlana Preoteasa.

Secretarul se stat Svtelana Preoteasa, directori din Ministerul Educatiei si expertii din cadrul sindicatelor din invatamint discuta, la Calimanesti, ultimele detalii legate de proiectul statutului personalului didactic, pachetul legilor educatiei urmind sa intre in Parlament dupa data de 1 octombrie. La intilnirea de la Calimanesti sunt prezenti, din partea sindicatelor, reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamit (FSLI) si ai Federatiilor “Spiru Haret” si “Alma Mater”. La discutii nu vor participa sindicalistii de la Federatia Educatiei Nationale (FEN), care nu au fost prezenti nici la rundele precedente de negocieri, care au avut loc la Sinaia si Costinesti. Ultimul proiect de legi care trebuie definitivat, inainte ca pachetul legislativ sa intre in Parlament, este statutul privind personalul didactic. MECT si sindicatele s-au inteles deja asupra legii invatamintului preuniversitar si asupra legii invatamintului superior.

Guvernul intentioneaza sa nu acorde tichete de masa personalului din institutiile publice centrale si locale nici in 2008, in baza unui act normativ care va anula prevederile legii 142/1998, privind acordarea tichetelor de masa. Restrictia in aplicarea legii privind acordarea tichetelor de masa de catre institutiile publice nu este o noutate, aceasta a fost reglementata constant, an de an, prin legile bugetare anuale pina in anul 2006 si prin ordonanta 88/2006 pentru anul 2007.

Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a declarat, in urma cu o saptamina, ca salariatii din institutiile publice nu vor primi tichete de masa in 2008, in baza unui act normativ pe care guvernul il pregateste in acest sens si care va abroga acest drept, asa cum s-a mai intimplat in ultimii ani. Ministrul a precizat ca tichetele de masa nu se acorda de mai multi ani in institutii publice, desi exista o lege care reglementeaza acordarea acestor plati suplimentare in natura. Pentru 2007, guvernul a emis in noiembrie anul trecut ordonanta de urgenta 88 prin care a stabilit ca tichetele de masa nu se acorda in institutiile publice. In 2007, doar institutiile publice care obtin venituri extrabugetare pot acorda tichete de masa. Valoarea unui tichet de masa este de 7,5 lei.