MECT lanseaza in dezbatere publica proiectul Pachetului de legi ale Educatiei

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului va lansa in dezbatere publica Proiectul Pachetului de Legi ale Educatiei la sediul Bibliotecii Centrale Universitare. Proiectul pachetului de legi se va afla in dezbatere publica pentru 30 de zile din ziua lansarii.
Potrivit MECT, scolile performante, cautate de elevi, vor prelua infrastructura unitatilor de invatamant care se inchid din cauza rezultatelor slabe. Scolile care preiau patrimoniul vor putea pastra si din profesorii cu rezultate bune de la respectivele unitati de invatamant.

Totodata, scoala va avea libertatea sa aleaga materiile care se vor preda, deoarece educatia trebuie sa se adreseze nevoii comunitatii. O alta prevedere a proiectului de lege a invatamantului preuniversitar se refera la faptul ca inspectorii scolari judeteni vor deveni functionari publici pentru a nu mai fi inlocuiti de fiecare data cand se schimba guvernarea.

Pentru functia de director al unei unitati scolare va putea candida nu numai un profesor, ci si un manager. Potrivit pachetului de legi al MECT, un profesor titular al carui post va fi restructurat va primi bani de la minister, care va trebui sa-i ofere variante de posturi. Profesorul va putea refuza de cel mult doua ori ceea ce ii ofera ministerul.

Proiectul de lege al invatamantului preuniversitar, arata ca profesorii vor primi tichete de masa si o prima de vacanta, care va fi acordata anual, egala cu salariul de baza din luna anterioara plecarii in concediul de odihna.

Proiectul prevede ca personalul didactic va beneficia, pe langa prima de vacanta si tichetele de masa, de un premiu anual egal cu un salariu mediu lunar de baza si ajutor anual pentru carti si materiale didactice, in valoare de o suta de euro.

Totodata, potrivit prevederilor, cadrele didactice vor primi si o prima de instalare in curs de cinci ani, o singura data, dar, in cazul plecarii din sistem in urmatorii cinci ani, o vor restitui.

De asemenea, profesorii vor avea reducere de 50% la biletele pentru filme, concerte sau spectacole de teatru organizate de institutii publice, iar mamele vor primi ajutor de nastere in valoare de un salariu de baza.

Fiecare universitate poate sa-si aleaga conducerea dupa cum doreste, fie prin concurs, fie alegerea de catre senatele universitatilor, ale rectorilor, fie mixt – concurs si alegeri.

Una dintre noutatile care vor fi incluse in legea invatamantului superior prevede ca daca o persoana ocupa o functie de conducere in cadrul unei universitati, nicio ruda sau afin de pana la gradul IV nu va putea ocupa o functie de conducere in aceeasi institutie de invatamant superior.
In ce priveste sanctionarea cadrelor didactice, aceasta se va face, potrivit ministrului educatiei, ca si pana in prezent. Astfel, organismul care il numeste pe profesor, acela il va putea si sanctiona.