Parteneriat romano-chinez in domeniul universitar

Conducerile universitatilor din Alba Iulia si Lanzhou, capitala provinciei Gansu, una dintre cele mai mari din China, au semnat un protocol de parteneriat, prin care se are in vedere schimbul de studenti si de cadre didactice, dar si organizarea de cursuri de limba chineza la Alba Iulia.
Protocolul a fost semnat, la Alba Iulia, de presedintele “Northwest Normal University” Lanzhou, Wang Limin, si de rectorul Universitatii “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Moise Achim, in
prezenta unei delegatii conduse de guvernatorul provinciei Gansu, Lu Hao. Vizita oficiala a delegatiei conduse de Lu Hao, guvernatorul provinciei si presedintele Comisiei Permanente a Congresului Provinciei Gansu, in judetul Alba a cuprins si o intalnire cu presedintele Consiliului Judetean, Ion Dumitrel.

La intrevederea dintre oaspetii chinezi si conducerea CJ Alba s-a discutat despre dezvoltarea legaturii existente intre judetul Alba si provincia Gansu, intre cele doua regiuni fiind semnat inca din 2004 un protocol de prietenie si colaborare. Potrivit lui Dumitrel, s-a subliniat necesitatea intaririi parteneriatului prin lansarea unor proiecte concrete. Dumitrel a declarat ca se gandeste acum la “gasirea unor oportunitati de afaceri reciproc avantajoase”. De asemenea, guvernatorul provinciei Gansu, Lu Hao, s-a referit la necesitatea intaririi relatiei dintre cele doua regiuni.

Intre judetul Alba si provincia Gansu, una dintre cele mai mari regiuni din China, au fost incheiate, in 2004, mai multe acorduri de infratire si de cooperare, atat pe linie administrativa, cat si pe
linie economica si stiintifica. Provincia Gansu, situata in nord-estul Chinei, are o suprafata dubla in comparatie cu Romania, avand peste 26 de milioane de locuitori.