Peste 5.500 de profesori in greva in judetul Satu Mare

Peste 5.500 de profesori din judetul Satu Mare nu au mai intrat la cursuri pe 15 noiembrie, pentru doua ore, aflandu-se in greva de avertisment.
Potrivit liderului Sindicatului Invatamantului Preuniversitar (SIP) Satu Mare, Ioan Dragan, peste 65% dintre cei 5.700 de profesori satmareni membri ai sindicatului afiliat la Federatia Educatiei
Nationale au semnat pentru inceperea protestelor in vederea obtinerii unui salariu minim de 880 de lei pentru personalul angajat pe functii pentru care este nevoie de studii universitare de lunga durata.

Ioan Dragan a spus ca elevii vor fi nevoiti sa stea in salile de curs, sub supravegherea profesorilor, pentru a preveni orice fel de incidente. “In acest moment, un profesor debutant castiga intre 650 si 700 de lei, iar daca dascalul respectiv este repartizat intr-o scoala din mediul rural unde plateste aproximativ 100 de lei pentru transportul zilnic, raman la sfarsitul lunii circa 500 de lei pentru a se intretine. In acest fel, multi dintre profesori abandoneaza cariera de cadru didactic pentru una mai bine platita”, a mai declarat liderul SIP, Ioan Dragan.

FEN solicita elaborarea unei noi legi a salarizarii personalului bugetar si negocierea majorarilor salariale pe 2008. In cazul in care revendicarile nu vor fi acceptate de Guvern, FEN sustine
ca se poate ajunge pana la greva generala.