Academia Navala “Mircea cel Batran” din Constanta a sarbatorit 135 de ani de la infiintare

Presedintele Traian Basescu a participat, pe 17 noiembrie, la festivitatea prilejuita de implinirea a 135 de ani de la infiintarea Academiei Navala Mircea cel Batran din Constanta.
Absolvent al Facultatii de Navigatie a Academiei Navale – Sectia Comerciala in anul 1976, seful statului a afirmat ca revine mereu cu placere la aceasta unitate de invatamant.
“Oricine a trecut prin aceasta scoala atunci cand revine are sentimentul ca revine acasa. Academia Navala nu pregateste doar ofiteri de marina, ci pregateste oameni pentru viata, care stiu ca trebuie sa ajunga la tinta si ca obligatia lor este succesul, oameni care stiu sa supravietuiasca in momente extrem de dificile”, a afirmat seful statului.

Presedintele tarii a mentionat ca la Academia Navala se pregatesc atat ofiteri de marina militara pentru fortele navale care fac parte din NATO, cat ofiteri de marina civila care navigheaza pe nave aflate sub toate pavilioanele lumii. “Un absolvent al Academiei Navale, prin educatia sa, stie ca pleaca la bordul navei si ca e parte a unei echipe, stie sa il respecte pe cel care ii este alaturi, pentru ca stie ca singur nu o sa reuseasca, ci doar impreuna cu echipajul”, a spus Traian Basescu. Seful statului a primit din partea conducerii Academiei Navale un sextant, o busola si un ochean.

Din cauza vremii nefavorabile, festivitatea s-a tinut in sala de sport a academiei, incepand cu o slujba religioasa oficiata de arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, urmata de discursurile oficialilor. Traian Basescu a decorat cu medalia “Virtutea maritima” drapelul de lupta al Academiei Navale Mircea cel Batran.

La festivitate au participat seful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, seful Statului Major al Fortelor Navale, viceamiral Dorin Danila, ofiteri in rezerva si in retragere, studenti si reprezentanti ai autoritatilor locale.