Cadrele universitare din Galati s-au intalnit cu un eurodeputat belgian

Europarlamentarul belgian Philipe Busquin s-a intalnit, la Galati, cu cadrele didactice de la Facultatea de Stiinte a Universitatii Dunarea de Jos.
Philipe Busquin le-a prezentat universitarilor Programul-cadru FP7 de cercetare, dezvoltare si inovare, structurat pe patru axe si finantat cu suma de 50 miliarde de euro, pentru o perioada de sase ani.

Eurodeputatul a spus ca Programul se adreseaza intregii Europe si cuprinde finantari pentru cercetare cooperatista intre universitati si diverse industrii, cercetare fundamentala, cu burse pentru cercetatori, dezvoltarea infrastructurilor si finantari pentru sustinerea de doctorate in Europa sub denumirea “cercetatori Marie Currie”.

Busquin a sfatuit cadrele didactice universitare sa isi uneasca fortele cu specialisti in redactarea proiectelor pentru a accesa cat mai multe fonduri destinate programelor de cercetare de la Uniunea Europeana. Europarlamentarul a precizat ca in toate universitatile din Europa exista oameni angajati special pentru a redacta proiecte, persoane care colaboreaza cu cercetatorii din universitate, afla care sunt temele de cercetare, culeg date, gasesc fonduri si ajuta la obtinerea de finantari.

El a confirmat temerile profesorilor galateni privind esecurile in obtinerea de finantari europene pentru diferite proiecte si a precizat ca in orice tara din Uniunea Europeana rata de reusita a proiectelor este de 20-25 la suta.

Totusi, Philipe Busquin a spus ca Romania trebuie sa invete sa acceseze fondurile europene pentru ca, in continuare, gradul de absorbtie a banilor de la UE este mult mai mic fata de suma cu care tara noastra contribuie la bugetul european.

Fost comisar european pentru cercetare, Philipe Busquin este eurodeputat socialist, membru in comisia pentru industrie, cercetare si energie din cadrul Parlamentului European si a venit la Galati la invitatia europarlamentarului PSD Adriana Ticau, candidat la Parlamentul European.