Greva a cadrelor didactice timisene

Peste 3.000 de cadre didactice afiliate la Federatia Educatiei Nationale (FEN) din 100 de scoli timisene au fost pe 16 noiembrie in greva de avertisment pentru doua ore.
Potrivit presedintelui FEN Timis, prof. Marian Uta, dascalii au intrat la clase si au supraveghet elevii, dar nu au predat. Principalele motive de nemultumire ale profesorilor din sistemul preuniversitar sunt inexistenta unui Contract colectiv pe ramura, de mai bine de un an, si tergiversarea nemotivata si ilegala de catre Ministerul Educatiei a inregistrarii acestuia si nerespectarea Acordului incheiat intre organizatiile sindicale si Guvern, in noiembrie 2005, in ceea ce priveste elaborarea unei noi Legi a salarizarii personalului bugetar, care sa reglementeze discrepantele nejustificate intre salariile diferitelor categorii de bugetari.

La acestea se adauga refuzul Guvernului de a raspunde favorabil solicitarilor repetate ale FEN cu privire la negocierea majorarilor salariale pentru 2008, inainte de aprobarea bugetului si corelarea acestora cu Hotararea judecatoreasca a Curtii de Apel Bucuresti, in procesul intentat de FEN, in vederea identificarii fondurilor necesare pentru asigurarea salariului minim de 880 de lei, garantat prin Contractul colectiv de munca unic la nivel national 2007-2008 pentru personalul din invatamant aflat pe functii/posturi care necesita studii superioare.

Sindicalistii din invatamant mai reclama asigurarea fondurilor necesare pentru ca majorarea suplimentara de 10% acordata pentru personalul didactic cu gradul I, sa fie aplicata pentru intreg personalul didactic de predare.

Prof. Marian Uta dezavueaza declaratiile unor lideri sindicali de la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia “Spiru Haret” despre “situatia pozitiva si frumoasa perspectiva a invatamantului romanesc si a angajatilor din sistem”, care, in opinia sa, nu au acoperire in realitate si dezinformeaza voit marea masa a sindicalistilor pe care-i reprezinta. Organizatiile sindicale FEN vor continua actiunile de protest pana cand Guvernul si Ministerul Educatiei vor accepta sa negocieze si vor da castig de cauza invatamantului si salariatilor sai.