Ministrul Educatiei sustine ca nu mai sunt idei in cercetare

Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, a declarat, la simpozionul cu tema “Competitivitate prin cercetare, dezvoltare si inovare”, ca, desi pentru prima data dupa 15 ani exista resurse pentru cercetare si pentru mediul universitar, “nu mai sunt idei”.
“Banii au venit, ramane sa venim noi cu ideile. Sper ca oamenii sa aplice proiectele-cadru din cercetare” – a afirmat Adomnitei. Ministrul a explicat ca in perioada 2004-2008 fondurile nationale alocate pentru cercetare au crescut de zece ori. Astfel, in 2004, bugetul alocat cercetarii era de 0,2%, ceea ce reprezenta 100 milioane de euro si va ajunge in 2008 la 0,75%, ceea ce inseamna peste un miliard de euro.

Cristian Adomnitei a afirmat ca in 2010 cercetarii i se va aloca 1% din PIB iar in perioada 2010-2015 – 1,5% din PIB. Potrivit ministrului, in anul 2013, cercetarea va avea de la bugetul de stat si din fondurile private 2,5%.
In opinia lui Adomnitei, este “anormal ca numai statul sa sustina cercetarea”, iar acest lucru trebuie facut si de mediul privat.

La randul sau, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), Anton Anton, a afirmat ca oamenii de la conducerea cercetarii nu au stiut sa faca publicitate acestui domeniu si sa-si comunice rezultatele.

Potrivit presedintelui ANCS, cercetarea era integrata in UE inainte ca tara sa adere. Printre realizarile cercetarii din anul 2007, Anton Anton a enumerat pactul semnat de ANCS cu Exim Bank. “Pentru prima data, cercetarea romaneasca a aderat la infrastructuri europene de cercetare si este chiar membra a uneia dintre acestea”, a subliniat Anton Anton.

Printre lucrurile pe care si le reproseaza presedintele ANCS se numara faptul ca nu s-a reusit sa se asigure transferul fondurilor de la un an la altul. Anton a spus ca ANCS va continua “sa lupte” ca sa asigure conditii de munca si castiguri decente pentru cercetatori. “Ne batem ca una dintre infrastructurile mari din Europa sa ajunga la noi”, a spus el.

Pe de alta parte, presedintele PC, Dan Voiculescu, a afirmat ca in ultimii 17 ani economia a vandut tot ce era de vandut. “Acum nu mai este nimic de vanzare, acum va trebui sa ne indreptam catre dezvoltarea cercetarii. Sunt probleme grave, care nu pot fi rezolvate prin declaratii. E nevoie de un plan pentru economie si sa ne gandim ce fel ce cercetare sa facem, fundamentala sau aplicativa” – a adaugat Voiculescu.

Liderul conservator i-a sfatuit pe cercetatorii prezenti la simpozion sa realizeze o analiza a sistemului, ca mai apoi sa vada ce au de facut, pentru ca “traditia in domeniul cercetarii, care a fost laudabila, sa nu dispara”.

La randul sau, presedintele Federatiei Sindicatelor din Cercetare, Radu Minea, a apreciat ca domeniul proiectarii are cel mai mult de suferit de pe urma privatizarilor facute dupa 1989. Minea considera ca ceea ce se intampla in cercetare este “clientelism si minciuna”. Radu Minea si-a manifestat nemultumirea si fata de faptul ca cercetarea nu reprezinta un capitol separat fata de Ministerul Educatiei.