Cadrele didactice din Botosani s-au aflat in greva japoneza

Peste 4.000 de cadre didactice din Botosani membre ale Sindicatului Invatamantului Preuniversitar (SIP), afiliat la Federatia Educatiei Nationale, au participat pe 20 noiembrie la o greva japoneza, in semn de protest fata de conditiile de salarizare.
Profesorii s-au prezentat la cursuri cu o banderola alba pe mana, fara insa ca activitatea didactica sa fie afectata. “Nu exista alte forme de a protesta fata de un guvern care nu se tine de cuvant si incalca un acord pe care l-a semnat cu sindicatele”, a declarat presedintele SIP, Maria Tiprigan.

Sindicalistii considera ca actiunile de protest trebuie radicalizate, astfel incat Guvernul sa inteleaga necesitatea solutionarii revendicarilor sindicale. Printre motivele care au dus la declansarea conflictului de munca se numara refuzul Guvernului de a majora salariile dascalilor si de a asigura un salariu minim de 880 de lei la nivel national, in perioada 2007-2010, pentru personalul din invatamant aflat pe functii sau posturi care necesita studii superioare, dar si inexistenta unui contract colectiv pe ramura de mai bine de un an.

Profesorii mai cer asigurarea fondurilor necesare pentru ca majorarea suplimentara de 10%, acordata pentru cadrele didactice cu gradul I, sa fie aplicata pentru intreg personalul didactic de predare.