In 2008 se vor cumpara inca 1.000 de microbuze scolare

Ministrul Educatiei si Cercetarii, Cristian Adomnitei, a anuntat, la Cluj ca a “spart” pe judete licitatia in ce priveste achizitionarea a 138 de microbuze scolare pentru regiunea de nord-vest, deoarece nu s-a mai gasit, la acelasi producator, un numar atat de mare de masini.
“Regiunea de nord-vest are centrul de licitatie la Satu-Mare. Din nefericire, este singura regiune din tara in care nu s-a reusit achizitionarea lotului de microbuze pe regiune, asa cum s-a intamplat in celelalte sapte regiuni. Motivul e simplu si aproape de necrezut: nu mai sunt microbuze in Romania care sa fi putut fi cumparate in acest centru”, a spus Adomnitei in cadrul unei conferinte de presa.

Ministrul a explicat ca s-a organizat licitatia de trei ori, fara succes, iar pentru a patra oara a fost modificat caietul de sarcini in asa fel incat banii sa poata fi cheltuiti pe judet si nu regiune, si asta deoarece pe judet va reveni un numar mai mic de masini.

“Licitatia pe nord-vest a fost organizata deodata cu celelalte regiuni, deci nu a fost vorba ca nu s-a vrut, ci nu s-a mai gasit, pur si simplu, un importator care sa poata aduce atat de multe masini. Astfel ca licitatia s-a spart pe judete. Asa pot veni mai multe firme si, un importator poate nu are 130 de masini, dar are 26, cate trebuie cumparate la Cluj, de exemplu. Asa cred ca se poate rezolva chestiunea pana la finalul anului”, a mai spus ministrul.

Acesta a mai anuntat ca in cazul in care inspectoratele judetene reusesc, in urma licitatiilor, sa faca economii, banii nu se vor returna la minister, ci vor ramane sa fie cheltuiti anul viitor, tot pe microbuze.

In cursul anului 2007 au fost cumparate, in intreaga tara, 800 de microbuze, dupa care contractele au fost suplimentate, iar pentru anul viitor este programat deja bugetul pentru inca o mie de microbuze.

“In acest fel, absolut toate cererile de microbuze scolare din toate comunele si orasele Romaniei vor fi rezolvate in anul 2008 si vom trece chiar la schimbarea parcului auto pentru ca mai sunt comune care folosesc acel ARO galben”, a spus Adomnitei.

Intretinerea, achizitionarea de motorina si salariul soferului care conduce microbuzul sunt in sarcina administratiei locale.