Situatia Liceului de Muzica din Cluj este inca fara solutie

Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, a declarat ca nu poate rezolva problema sediului Liceului de Muzica “Sigismund Toduta” din Cluj, cat timp primaria municipiului Cluj-Napoca nu colaboreaza cu ministerul.
Adomnitei a spus ca ministerul dorea construirea unui sediu pentru liceu, ramas fara cladire din cauza retrocedarii, pe un teren aflat in administrarea municipalitatii. Terenul respectiv este amplasat in spatele unei cladiri ramase neterminate, in care trebuia sa functioneze un spital de urgenta, dar care a fost dat de cateva luni Academiei de Muzica “Gheorghe Dima”, ramasa si ea fara cladire din aceleasi motive.

“Pe terenul din spatele cladirii in care se va afla Academia doream sa construim liceul de muzica. Din nefericire, chestiunea patrimoniului liceului a ramas la fel de nerezolvata ca si acum cateva luni. Nu am primit niciun raspuns oficial de la Primaria Cluj si inteleg ca pe acel teren nu se poate face deocamdata nimic pentru este revendicat”, a spus Adomnitei.

Ministrul a facut un apel la adresa Primariei Cluj-Napoca pentru a transmite informatiile legate de statutul terenului. “Am speranta ca primaria se va implica ori sa le rascumpere, ori sa faca un schimb de terenuri, ori sa spuna ‘domnule, nu putem sa rezolvam acolo cu terenul, dar va dam in alta parte’. Si atunci si noi putem sa facem un plan de dezvoltare pentru liceul de muzica. La aceasta ora, nu am nici o informatie, nu stim ce sa facem. Si cei care pierd sunt copii”, a spus ministrul.

La randul sau, primarul Emil Boc a spus ca ministrul democrat al Educatiei Mihail Hardau a facut tot ce s-a putut pentru acest proiect si a preluat la minister terenul si cladirea vechiului spital de urgenta, iar in momentul plecarii sale trebuia sa se realizeze proiectul de fezabilitate si proiectarea.

De asemenea, edilul a spus ca niciun fel de solicitare din partea ministerului privitor la terenul din spatele cladirii in care se va afla Academia nu a ajuns pe biroul sau. Boc a spus ca stie si el ca acel teren este revendicat si a specificat ca, in momentul in care Hardau era ministru, specialistii ministerului sustineau ca si Academia si liceul aveau loc, amandoua, in cladirea construita pentru spitalul de urgenta.

Potrivit lui Adomnitei, in ceea ce priveste Academia situatia este clara, iar ministerul va aloca curand si banii necesari pentru amenajarea cladirii, astfel incat ea sa poata fi folosita cat mai curand.
Ministrul a criticat faptul ca proiectul campusului tehnic preuniversitar din Cluj-Napoca este printre cele mai in urma din tara. “Este una dintre cele mai in urma lucrari din Romania, la nivel cu Doljul, pe penultimul loc. Pe ultimul loc este Bucurestiul, unde situatia este teribila. In decembrie, abia se va preda studiul de fezabilitate, atat au reusit sa faca”, a spus Cristian Adomnitei, care a mentionat ca bugetul pentru proiectul campusului din Cluj-Napoca din este de 2.650.000 de lei.