Ministrul Cristian Adomnitei anunta ca salariile profesorilor vor creste si anul viitor

Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, a declarat, la cea de-a VI-a Conferinta Nationala a Sindicatelor Libere din Invatamant, ca salariile profesorilor vor creste si anul viitor.
Adomnitei a spus ca, deocamdata, nu se stie exact care va fi procentul de majorare a salariilor, dar i-a asigurat pe reprezentantii sindicatelor prezenti la conferinta nationala ca negocierile au inceput si ca pana acum decurg normal. Ministrul considera imposibil de indeplinit propunerea sindicatelor de crestere a salariilor cu 50% anul viitor, deoarece ar fi nevoie de un buget pentru salarii de aproximativ patru miliarde de lei.

Presedintele Comisiei de Invatamant din Camera Deputatilor, Olguta Vasilescu, i-a asigurat pe cei prezenti ca profesorii vor avea tot sprijinul din partea sa. “Va asigur ca voi face toate demersurile ca aceasta categorie a profesorilor sa beneficieze de tot ce merita. Sa contati pe tot sprijinul nostru in viitor pentru ca aveti un partener serios de dialog in
comisia din Parlament”, a precizat Vasilescu. Olguta Vasilescu s-a aratat mirata de greva sindicatelor afiliate la FEN afirmand ca “pretentiile unui sindicat mic, dar galagios, sunt cam neavenite”.

Referitor la suma de 435 milioane de lei ramasa necheltuita la ministerul Educatiei si
transferata in bugetul altui minister, Adomnitei a spus ca suma pe care Ministerul Finantelor dorea sa o ia din bugetul ministerului era de 670 milioane de lei. “S-a demonstrat ca, pana la sfarsitul anului, se poate cheltui diferenta de la 435 milioane de lei
la 670 milioane de lei”, a explicat Adomnitei.

Potrivit ministrului, de anul viitor, toti banii pentru investitii vor merge direct la inspectoratele scolare, si nu la primarii, si astfel vor putea fi mai usor trasi la raspundere reprezentantii inspectoratelor scolare in cazul in care nu vor cheltui toti banii.

Adomnitei a apreciat ca foarte buna colaborarea cu Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), subliniind ca este ministrul care are cele mai puternice sindicate. “Cand am veni in minister mi s-a spus. Ai grija la Cornea, ai grija la Izvoranu, ai grija la
Nistor. M-am convins pe parcurs ca sunt niste oameni cu care se poate colabora foarte bine si sper ca asa va fi si in continuare”, a afirmat Adomnitei.