Sorin Oprescu este nemultumit de reforma din invatamant

Profesorul universitar dr. Sorin Oprescu a acuzat faptul ca vocea universitatilor “se aude din ce in ce mai putin” atunci cand este vorba de organizare si reforma in acest domeniu.
“Au trecut 17 ani si fiecare a luat reforma de la capat. S-a facut o reforma “a la dude”, a spus Oprescu. El a afirmat ca profesionistii din fiecare domeniu trebuie lasati sa-si propuna ideile. “Sa urcam invatamantul acolo unde a fost”, a sfatuit profesorul universitar doctor.

La randul sau, seful Directiei pentru Finantarea Invatamantului Superior din cadrul MECT, Ion Ciuca, a afirmat ca cea mai buna lege a invatamantului din istoria Romaniei moderne este cea care este inca in vigoare, din anul 1995, iar cel mai bun statut al personalului didactic este cel din 1997. Referindu-se la pachetul de legi ale invatamantului, Ion Ciuca si-a manifestat convingerea ca acesta va iesi din Parlament “asa cum trebuie”.

La randul sau, rectorul Universitatii “Titu Maiorescu” (UTM), Iosif Urs, a spus ca fiecare profesor trebuie sa-si “remodeleze gandirea, sa regandeasca fiecare actiune”. In opinia sa, trebuie gasite de catre profesori mijloace care sa incurajeze creativitatea studentilor.

“Va trebui sa vindem idei. Fondurile structurale ne ofera bani, noi trebuie sa vindem idei, nu sa vindem studenti”, a adaugat rectorul UTM. Rectorul a mai spus ca a introdus in facultatile universitatii pe care o conduce, discipline care ii fac pe tineri mai creativi.

Totodata, la Universitatea “Titu Maiorescu” studentii au saptamanal cate patru ore de practica pentru “a-i obisnui cu munca”. “Am renuntat la unele discipline si am introdus cursuri cerute de companii. Astfel ne apropiem de angajatori”, a spus rectorul UTM.

Conferinta de presa a fost prilejuita de organizarea de catre Universitatea “Titu Maiorescu” a conferintei internationale “Educatie si creativitate pentru o societate bazata pe cunoastere”, desfasurata in zielele de 22 si 23 noiembrie.
La manifestare iau parte responsabili ai invatamantului romanesc din Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, personalitati ale lumii academice, profesori universitari romani si straini (Franta, SUA, Spania, Belgia), savanti, cercetatori, cadre didactice ale unor universitati din Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Craiova.
Conferinta cuprinde comunicari stiintifice in plen pe teme inspirate de evolutiile din reforma invatamantului superior si comunicari pe sectiuni in domenii fundamentale precum drept, psihologie, stiinte economice, medicina, farmacie, medicina dentara, informatica.