Presedintele Basescu s-a intalnit cu studentii de la Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati

Presedintele Traian Basescu s-a aflat pe 23 noiembrie la Galati, unde s-a intalnit cu studentii si cu profesorii de la Universitatea “Dunarea de Jos”. Seful statului a raspuns astfel, invitatiei facute de Liga Studentilor Galati si de Senatul universitatii.
Traian Basescu a abordat in cadrul intrunirii doua teme: considerente privind sistemul de educatie din Romania si votul uninominal. Seful statului a spus ca a infiintat inca din anul 2005 la Cotroceni o comisie prezidentiala condusa de fostul ministru al Invatamantului, Mircea Miclea, cu rolul de a pune un diagnostic privind situatia din sistemul de educatie. Potrivit analizei comisiei, sistemul romanesc de educatie nu a reusit sa se adapteze nevoilor imediate si pe termen mediu ale economiei.

In ceea ce priveste invatamantul universitar, care desi a inceput adaptarea la procesul Bologna, este modest cand este supus standardelor internationale, respectiv clasamentul Shanghai si clasamentul Uniunii Europene. Traian Basescu a spus ca nicio universitate din Romania nu face parte din primele 500 ale clasamentului Shanghai sau primele 100 ale clasamentului UE.

“Nu discut cauzele, dar trag un semnal de alarma ca generatiile tinere isi diminueaza sansele daca nu exista performanta in invatamantul universitar”, a spus seful statului.
Presedintele considera ca lucrul care discrediteaza cel mai mult invatamantul universitar este modul in care s-au acordat titlurile de doctori.

“Sunt universitati care au devenit sectii, fabrici de scos doctori si nu toate universitatile din Romania sunt calificate sa sustina doctorate sau sa faca performanta in cercetarea curenta destinata productiei”, a spus Basescu. Acesta a adaugat ca dezideratul invatamantului universitar este specializarea universitatilor si o clasificare a lor. “Toate universitatile sa fie capabile sa dea licente si masterat si numai unele sa se ocupe si de cercetare si de doctorat”, a spus Basescu.

Seful statului a subliniat ca nu se va ajunge la performanta in invatamantul universitar pana cand nu se va reusi ca “totul sa se invarta in jurul studentului”. Presedintele a precizat ca proiectarea noului sistem de invatamant trebuie sa se incheie in anul 2008, iar pana in 2013 sa se implementeze o noua legislatie privind invatamantul capabila sa includa si alocatiile bugetare europene destinate educatiei si cercetarii.

Basescu a spus ca responsabilitatea modernizarii invatamantului apartine clasei politice. “Acum s-a ajuns la 6% din PIB pentrru invatamant, care este rezonabil, dar indiferent cat se aloca, daca nu se modernizeaza sistemul din interior, degeaba” a punctat Basescu.

Seful statului a primit diplome de onoare din partea Ligii Studentilor Galati si a Senatului Universitatii “Dunarea de Jos” si a raspuns timp de 40 de minute la intrebarile puse de studenti.