Copiii din satul botosanean Burlesti fac 15 kilometri pe jos ca sa ajunga la scoala

Aproximativ 30 de copii din localitatea Burlesti, comuna Unteni, judetul Botosani sunt nevoiti sa strabata, zilnic, 15 kilometri pentru a ajunge la scoala.
Copiii sunt inscrisi la cursurile gimnaziale la Scoala din comuna vecina – Gorbanesti, insa
pentru a ajunge la ore trebuie sa parcurga distanta pe jos. Nici Primaria comunei Unteni, nici cea din Gorbanesti nu dispun de mijloc de transport care sa ii preia pe copii din localitatea de domiciliu pana la unitatea de invatamant.

In aceste conditii, elevii sunt nevoiti sa se trezeasca la ora 6,00 si sa mearga o ora si jumatate pe jos. Deplasarea pana la scoala si apoi pana acasa este cu atat mai dificila cu cat drumul pe care il strabat este doar o poteca peste dealuri. “Consider ca nu a fost intelegere nici din partea Primariei Unteni, dar nici a noastra. Nu au un drum pe care sa poata veni in mod normal la scoala. In special, iarna, este greu si in zilele cand ploua.
In plus, este foarte obositor si ei se scoala la 6,00 pentru a ajunge la scoala. Cand ajung aici sunt ba uzi, ba obositi”, a declarat directorul adjunct al Scolii din Gorbanesti, Gheorghe Hanganu.

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Botosani sustine ca stie problema, insa nu o poate solutiona pe moment, din cauza ca nu dispune de un mijloc de transport pe care sa il ofere autoritatilor locale din zona. “Este o situatie grea, asa cum sunt multe in tara si in judet, care tine de nivelul de dezvoltare. Motivul este evident: intentia ministerului de a suprima invatamantul simultan”, a declarat inspectorul scolar general Horia Negrescu, care a aratat ca in 2006 au fost repartizate judetului Botosani 14
microbuze scolare, iar in acest an au fost trimise deja 15 microbuze.