“Creeaza-ti mediul”, obiect de studiu optional

Cel putin 20 de scoli din fiecare judet al tarii au facut cerere catre inspectoratele judetene pentru ca, incepand cu anul scolar 2008-2009, sa se predea obiectul de studiu optional “Creeaza-si mediul”, a declarat inspectorul general in Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT), Rodica Cherciu.
“Interesul pentru acest obiect de studiu din partea copiilor, dar si a parintilor este foarte mare. ‘Creeaza-ti mediul’ a fost acceptat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului ca materie optionala in scoli in acest an. In Bucuresti au facut solicitare la ISMB pentru a fi introdusa ca obiect de studiu si liceele”, a spus Cherciu.

Reprezentantul MECT a precizat ca materia se va preda in anul scolar 2008-2009 dupa completarea unui chestionar cu discipline optionale, completat de copii si depus de scoala la Inspectoratul Scolar Judetean sau al municipiului Bucuresti.

Inspectorul general a afirmat ca MECT are in vedere si organizarea, intr-un an, a unui concurs international pentru aceasta materie.

Timp de trei ani, “Creeaza-ti mediul” a fost implementat ca proiect pilot in aproximativ 25 de scoli din tara. Proiectul educational se adreseaza elevilor din clasele III-VII si are ca scop principal responsabilizarea elevilor si, implicit, a parintilor si a intregii comunitati locale in vederea protejarii mediului inconjurator. Competentele create de acest proiect educational vizeaza stiinta, dorinta si atitudinea manifesta de a proteja viata.

Proiectul are ca obiectiv informarea elevilor despre mediul inconjurator si protectia lui, despre poluare si formele de poluare ale mediului, crearea premiselor pentru dezvoltarea in randul elevilor a unui comportament civic de protectie a mediului inconjurator, intarirea capacitatii cadrelor didactice de a organiza sesiuni de lucru privind protectia mediului inconjurator ca teme de educatie civica.

Proiectul pune accent deosebit pe activitatile cu caracter practic, intocmirea de fise de observatii-investigatii pe teme propuse, actiuni de ecologizare a unor spatii, confectionarea si distribuirea de materiale informative pentru reducerea poluarii.