Eugen Nicolaescu: “Absolventii de medicina nu trebuie sa fie someri cu diploma”

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, in fata a 400 de studenti si rezidenti, ca absolventii de medicina nu trebuie sa fie “someri cu diploma” si, din acest motiv, institutia pe care o conduce pregateste o serie de proiecte ce ii vizeaza pe tinerii medici.
La deschiderea festiva a celei de-a XI-a editii a Congresului national de medicina pentru
studenti si tineri medici, ministrul a spus ca unul dintre aceste proiecte de lege se refera la cei care termina facultatea de medicina si nu reusesc in primii trei ani sa obtina rezidentiatul. Acestia vor putea lucra, dar numai sub indrumare, fara drept de libera practica.

Nicolaescu a adaugat ca, “pentru a reda demnitatea bine meritata profesiei de medic”, a fost initiata o reforma a salarizarii, conform careia, in 2007, salariul unui medic rezident s-a majorat mai mult decat la celelalte categorii din domeniul sanatatii, ajungand chiar la o crestere de 40%, exceptand tichetele de masa. “Suntem in faza in care am pregatit un proiect in care medicii sa fie platiti dupa competenta”, a mai spus oficialul.

Printre proiectele de viitor, el a mentionat si introducerea rezidentiatului pe post, care ar asigura tinerilor medici garantia unui loc de munca.

Ministrul a apreciat ca reforma nu poate fi realizata decat progresiv. “Daca am avea 17 miliarde de euro, atat cat ar fi necesar sa investim in sistemul sanitar romanesc, ne-ar trebui 36 de ani pentru ca acesti bani sa fie cheltuiti si sa isi produca efectul, pentru ca
dumneavoastra, viitorii medici sa lucrati intr-un sistem care nu se deosebeste cu nimic fata de ce este mai bun pe plan international”, a exemplificat el.

Prezent la eveniment, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat a insistat asupra importantei activitatii practice, spunandu-le studentilor ca “medicina inseamna mult mai mult decat cateva carti, examene si diplome”.

La evenimentul organizat de Societatea Studentilor de Medicina din Bucuresti, participa peste 350 de studenti si tineri medici din toata tara. Congresul se afla la cea de-a XI-a editie.

Rectorul UMF, Florian Popa, i-a felicitat pe cei prezenti pentru “pasiunea si dorinta de a se intalni, pentru tenacitate si optimism, care la altii mai in varsta incep sa dispara”. Totodata, el a atras atentia asupra faptului ca medicina este o profesie frumoasa, in care este esential sa ai un debut profesional reusit. “In medicina, nimic nu este mai prost decat insuccesul la tinerete. Am avut colegi care au facut chirurgie si din cauza unui insucces la tinerete nu au mai putut practica aceasta meserie”, a spus el.