Presedintele Basescu isi propune definitivarea pactului pentru educatie in primavara lui 2008

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca ar dori ca pactul pentru educatie sa fie definitivat in primavara anului urmator.
”Imi propusesem ca termenul sa fie decembrie anul acesta, dar s-a ratat. Ar trebui ca pana la anul, in primavara, pactul sa fie definitivat. Am un termen care a fost evaluat corect, iar schimbarile structurale pana in 2013, adica un lucru facut temeinic”, a spus Basescu, la finalul simpozionului “Romania educatiei, Romania cercetarii. Calitate in educatie, excelenta in cercetare – O perspectiva a Parlamentului”.

In cadrul alocutiunii sustinute, Basescu a aratat ca initiativa pe care a avut-o Presedintia, sa incerce un “diagnostic” si sa stabileasca parte din obiectivele strategice ale sistemului de educatie, s-a dorit a fi doar ”un catalizator”.

”Presedintia nu poate face nici legile, nu poate aloca nici resursele necesare. Din acest motiv, Presedintia se va limita la a incerca sa impinga acest proiect inainte, sa-i atraga in proiect pe toti cei interesati si sa lase proiectul sa fie pus in aplicare de institutiile statului care au responsabilitati in acest sens. Cu certitudine nu Presedintia a inventat ideea ca ne trebuie un Pact pentru Educatie. Foarte multi factori politici, oameni politici, partide, au vorbit consecvent despre educatie”, a aratat Basescu.

Seful statului a adaugat ca ceea ce “s-a vorbit” s-a manifestat, din pacate, fie in initiative punctuale care nu au privit ansamblul, fie in masuri cu iz electoral in ani preelectorali, fara sa intre in profunzimea unei reforme de structura a sistemului de educatie, care sa garanteze perspectiva unui sistem performant.

El a spus ca Presedintia nu-si disputa intaietatea cu nimeni in acest sens, dar vrea sa aiba o contributie la care invita pe toti cei interesati sa participe si nu una ”pe care sa o tina in sertarele Presedintiei”, a mentionat presedintele. ”Am o ingrijorare reala pentru educatie. Si eu ma amageam cu ideea ca avem facultati multe, dar cand am vazut cat de departe este abordarea noastra de cea a tarilor care au o tehnologie de 20 de ori mai dezvoltata ca a noastra, m-am speriat”, a mai spus Basescu.