Proiect privind realizarea unui pol de excelenţă în domeniul ecologiei şi biologiei

Cercetători, masteranzi şi doctoranzi în domeniile ştiinţelor vieţii (biologie, ecologie, biotehnologie), ştiinţelor naturii (fizică, chimie, matematică/informatică, geoştiinţe) din universităţi şi institute de cercetare pot beneficia de rezultatele implementării unui proiect care asigură premisele pentru crearea unui pol de excelenţă în România în domeniul ecologiei şi biologiei sistemice.

Proiectul, cu o durată de 36 luni, se implementează în localităţile Bucureşti, Brăila şi Sinaia şi presupune construcţia a două clădiri destinate activităţilor de cercetare, precum şi amenajarea/modernizarea spaţiilor existente în cadrul staţiunilor de cercetare ale Universităţii din Bucureşti.

În vederea asigurării funcţionalităţii spaţiilor construite/ amenajate, s-a prevăzut dotarea laboratoarelor şi a spaţiilor de lucru cu echipamente de cercetare performante, de ultimă generaţie. Proiectul “Platforma de cercetare în Biologie şi Ecologie Sistemică” lansat, luni, de Universitatea din Bucureşti, este co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, valoarea totală fiind de 49.288.758 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 40.000.000 lei.


Potrivit reprezentanţilor UB, scopul proiectului este de a asigura premisele pentru crearea unui pol de excelenţă în România în domeniul ecologiei şi biologiei sistemice prin abordarea complexă, transdisciplinară, a sistemelor biologice şi ecologice, în acord cu tendinţele europene şi mondiale. Obiectivele specifice ale proiectului constau în completarea, consolidarea şi dezvoltarea configuraţiei infrastructurii de cercetare dezvoltare inovare (CDI), dezvoltarea cadrului conceptual şi operaţional pentru producerea şi integrarea cunoştinţelor transdisciplinare cerute de noile strategii şi politici de dezvoltare sustenabilă, asigurarea cadrului necesar pentru formarea resursei umane înalt specializate, competitive, în acord cu standardele europene, crearea condiţiilor pentru dezvoltarea cercetării cu caracter aplicativ, stimularea transferului tehnologic. AGERPRES