MECT a lansat pachetul de legi ale educatiei

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a lansat, pe 17 decembrie, la
Biblioteca Centrala Universitara, pachetul de legi ale educatiei care cuprinde legea invatamantului preuniversitar, legea invatamantului universitar superior si statutul cadrelor didactice.
“Educatia are nevoie dupa 12 ani de un nou cadru legal in care sa se dezvolte. MECT propune prin proiectul de lege a educatiei o noua abordare a sistemului de invatamant. Fiecare dintre reglementarile la care reprezentantii ministerului au lucrat alaturi de partenerii sociali care au participat activ la desfasurarea lor a pornit de la un concept important, acela al maturizarii, al autonomiei sistemului in ansamblul sau” – a declarat ministrul Educatiei, la festivitatea de lansare a
pachetului de legi.

Pachetul de legi prevede ca educatia timpurie anteprescolara se va desfasura in perioada 0-3 ani, invatamantul scolar, care cuprinde grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare – intre 3 si 6 ani, invatamantul primar va avea cinci clase structurale – clasa pregatitoare si clasele I-IV.

Potrivit legii invatamantului preuniversitar, invatamantul gimnazial este invatamant secundar inferior si cuprinde cinci clase (V-IX), invatamantul liceal este invatamant superior, secundar si cuprinde 3 sau 4 clase (X-XII sau XII). De asemenea, educatia profesionala va face parte din invatamantul liceal, filiera tehnologica.

Invatamantul tertiar nonuniversitar va cuprinde, potrivit proiectului de lege lansat spre dezbatere publica, invatamantul postliceal intre una si trei clase. Potrivit ministrului invatamantului, educatia obligatorie va fi de 13 ani, in prezent, aceasta fiind de 10 ani.

Actul normativ lansat de MECT prevede ca directiile judetene pentru invatamant scolar vor fi institutii deconcentrate de specialitate in subordinea Ministerului Educatiei, cu atributii in aplicarea politicilor educationale si vor asigura calitatea procesului educativ prin inspectia scolara, implementarea programelor initiate de minister, evaluarea institutionala a unitatilor de invatamant, organizarea examenelor si concursurilor nationale.

O noutate a pachetului de legi se refera la conducerea unitatilor de invatamant. Astfel, organul de conducere al unitatii de invatamant scolar cu personalitate politica va fi Consiliul de Administratie cu rol de decizie in domeniul administrativ. Membrii Consiliului de Administratie vor fi in proportie de 60% reprezentanti ai scolii si in proportie de 40% reprezentanti ai parintilor, ai
autoritatilor publice locale si ai agentilor economici.

Presedintele Consiliului de Administratie va fi ales prin vot secret pe o perioada de un an.

Finantarea unitatilor de invatamant se va face in functie de numarul de elevi.
Legea invatamantului superior prevede ca organismele consultative la nivel national in ceea ce priveste invatamantul universitar vor fi Consiliul National de Statistica si Prognoza in Invatamant, Consiliul National de atestare a titlurilor, diplomelor si certificatelor universitare, Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior, Consiliul National al finantarii invatamantului superior, Consiliul National pentru calificari universitare.

O institutie de invatamant superior de stat sau particulara poate purta titulatura de universitate doar dupa acreditare prin lege. Potrivit noului pachet de legi, reglementarea statutului conducerii universitare se va face potrivit Cartei universitare iar organismele de conducere vor fi deliberative, executive si consultative.

Rectorii, prorectorii si decanii vor incheia contracte de performanta cu universitatea. Ei vor fi degrevati de atributii didactice si vor fi remunerati cu dublul salariului de baza al functiei didactice pe care o detin. Finantarea universitatilor se va face pe cicluri de studii in functie de numarul de studenti. O noutate aparuta in legea statutului personalului didactic din pachetul de legi ale educatiei este un capitol referitor la deontologia profesionala a personalului din invatamant, inexistent in actualul act normativ.

Prevederile acestui capitol au in vedere atat promovarea unei imagini pozitive a profesiei de dascal, cat si responsabilizarea personalului didactic pe baza unor principii si norme de conduita.

Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, a declarat cu prilejul lansarii pachetului de legi ca toti copiii vor avea loc in gradinite peste trei ani. Cristian Adomnitei a afirmat ca va fi infiintata o agentie de credite pentru studenti, un Consiliu National pentru Studenti, Etica si Prognoza in Invatamant, Registrul matricol unic, care va permite gestionarea programelor de studii ale
studentilor inmatriculati si actelor de studii in corelare cu calificarile de pe piata muncii.

Adomnitei a mai precizat ca pentru a aduce studenti straini sa invete in Romania va fi creata o agentie pentru internationalizarea invatamantului. “Sper ca la 110 ani de la momentul istoric Spiru Haret si in Parlament sa treaca pachetul de legi pentru beneficiul copiilor nostri”, a afirmat demnitarul.