Masuri stricte luate de MECT la testele nationale

Profesorii care participa la sesiunile speciale ale testelor nationale sau tezelor unice care nu-si respecta contractele de confidentialitate si care supraevalueaza sau subevalueaza cu mai mult de 1,50 de puncte vor primi sanctiuni din partea inspectoratelor scolare judetene, a declarat consilierul ministrului Educatiei, Mihaela Suciu.
Sanctiunile pe care le pot primi profesorii pot merge de la penalizari financiare pana la intocmirea de dosare penale. “Profesorii vor fi sanctionati in cazul in care nu-si respecta contractele de confidentialitate, care inseamna transmitere de informatii, furtul unui subiect, orice alt tip care poate atrage de la penalizari la intocmirea de dosare penale. Decizia de sanctionare se afla la nivelul inspectoratelor”, a precizat consilierul.

Potrivit acesteia, inspectoratele scolare judetene si cel al Municipiului Bucuresti vor analiza situatia in termen de 30 de zile de la terminarea depunerii contestatiilor, consultand profesorii de la comisiile de evaluare si de la cele de contestatii si vor decide sanctionarea celor vinovati. Comisia Nationala de Examinare va primi o instiintare cu neregulile descoperite pana la data de 1 iunie 2008.

De asemenea, MECT a solicitat inspectoratelor scolare “sa promoveze agresiv” sesiunea speciala a testelor nationale, “pentru a oferi sansa de a intra in liceu tuturor elevilor”.

Directorii scolilor vor face publice toate detaliile legate de sesiunea speciala a testelor, corect si la timp, prin afisarea documentelor specifice in scoli, dar si prin organizarea de intalniri cu dirigintii, profesorii si elevii sau sedinte cu parintii.

Mihaela Suciu a spus ca inspectoratele trebuie sa asigure locuri de cazare si masa elevilor din judete, Ministerul Educatiei luand in calcul posibilitatea de a aloca fonduri inspectoratelor.

Elevii care au absolvit gimnaziul pana in anul 2007 inclusiv, dar care nu au promovat testele nationale sau au absentat, pot promova acest examen in sesiunea speciala din perioada 4-7 februarie. Inscrierile vor incepe in 21 ianuarie si vor dura pana pe 25 ianuarie. Potrivit consilierului ministrului Educatiei, la aceasta sesiune speciala sunt asteptati sa participe aproximativ 50.000 de copii.

Subiectele pentru aceasta sesiune speciala se vor alege din variantele pentru sesiunea din anul 2007 a testelor nationale, publicate pe site-ul MECT, iar examenul se va organiza potrivit metodologiei in vigoare, aplicata la sesiunile normale.

In data de 4 februarie va avea loc prima proba, cea la limba si literatura romana, care va fi urmata pe 5 februarie de proba de limba si literatura materna pentru elevii care apartin minoritatilor si cea la matematica care se va tine in data de 6 februarie.

Ultima proba, la istoria romanilor sau geografia Romaniei, la alegere, va avea loc pe data de 7 februarie. Rezultatele vor fi afisate in data de 9 februarie, pana la ora 16,00. Contestatiile vor putea fi depuse in aceeasi zi. Rezultatele finale vor fi afisate pe data de 11 februarie.