Victor Alistar: “In universitatile de medicina exista un monopol”

alistar-victor.jpg“Coruptia din institutiile de invatamant superior ar putea fi inlaturata daca studentii ar reclama cadrele didactice care solicita anumite avantaje materiale pentru promovarea examenelor sau pentru acordarea unor note mai mari”, a declarat directorul Transparency International Romania, Victor Alistar.
Potrivit unor informatii din randul studentilor, conform carora universitatile de medicina ar detine primul loc in topul sumelor date de studenti pentru promovarea examenelor, Victor Alistar a declarat ca aceste institutii sunt putine, sunt in sectorul de stat si detin monopolul, “existand riscul ca o parte din profesori sa se razbune pe studentul care l-a denuntat pe colegul lor de catedra”. Cu toate acestea, Alistar a atras atentia ca exista posibilitatea de a demasca un astfel de caz fara ca denuntatorul sa aiba de suferit, prin facilitatile puse la dispozitie de Legea privind protectia martorilor.

Intr-o astfel de situatie, considera Alistar, organizarea flagrantului este foarte usor de realizat, mai ales la profesorii care asteapta in sesiuni “fondul clasei” sau plicul de la “studentul Popescu”. “Plicul cu banii marcati poate fi pus pe masa examinatorului, care-i va lua, iar pe mainile acestuia vor ramane semnele prafului cu care au fost marcati banii. Important este sa existe denuntul scris, masurile de protectia martorului si marcarea banilor pentru ca toate elementele flagrantului sa fie indeplinite. Profesorul nu va afla de la cine au fost banii, iar riscul razbunarii este eliminat”, a explicat Victor Alistar.

In Timisoara, o singura sefa de lucrari de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” a fost trimisa in judecata pentru luare de mita, in urma cu patru ani, dupa ce a fost denuntata de mai multi studenti indieni ca le-a pretins bani, sub anumite forme, pentru a-i ajuta sa-si ia examenul de an la Limba engleza. Ea a fost condamnata la 10 ani de inchisoare. Un profesor cardiolog, de la aceeasi institutie, a fost obligat sa iasa la pensie pentru limita de varsta, dupa ce i-a cerut unei studente favoruri sexuale pentru a-i da o nota mai mare la examen.